📸 Zwaarste col van het jaar op de valreep in... de Ronde van Turkije? 19 km á 10,8 procent, met kasseien!

Het wegseizoen zit er bijna op, maar bij de Ronde van Turkije dachten ze: going out with a bang. Wat een klim joh!

De laatste loodjes wegen het zwaarst. Een gezegde dat zeker opgeld doet voor wielrenners. Vaak zijn ze in oktober er wel een beetje klaar mee, na een lang en slopend seizoen. Nou, de renners die meedoen aan de Ronde van Turkije die komende zondag start staat nog wat moois te wachten...

Mortirolo, maar dan langer

En met moois bedoelen we voor de renners iets helemaal niet zo moois. Benji Naesen, YouTuber en bekend van The Lantern Rouge Cycling Podcast, vond namelijk uit dat de achtdaagse Ronde van Turkije in de derde etappe uitpakt met een klim van heb ik jou daar.

De aankomst bergop naar Fethiye (Babadag) heeft hetzelfde stijgingspercentage als bijvoorbeeld de Mortirolo, maar is veel langer dan die klim: net geen 19 kilometer. Om het helemaal af te maken laat Naesen ook nog een foto zien van de klim waarom een smal weggetje met kassei-achtige steentjes is te zien.

Vooral sprinters

Je zou het gezien deze aankomst niet verwachten, maar de Ronde van Turkije is vooral een sprinterskoers en daarom staan er dus ook vooral sterke sprinters aan de start. Jasper Philipsen gaat er proberen de zegekoning van 2023 te worden en moet dan zien af te rekenen met onder andere Mark Cavendish.

Als we naar klimmerstypes kijken, komen we al snel uit bij namen als Patrik Konrad. Er staat in Turkije ook een Nederlandse nationale ploeg aan de start, die vooral uit baanrenners bestaat, met Roy Eefting, Matthijs Büchli en Vincent Hoppezak.

Pelotonpraat
  • Beeld: Twitter Benji Naesen