Zdenek Stybar (37) kondigt na drie jaar malaise wielerafscheid aan

Zdenek Stybar heeft op 37-jarige leeftijd een punt gezet achter zijn rijkgevulde carrière op de weg. Hij wil wel nog enkele crossen rijden.

E3 Saxo Classic Harelbeke 2023

Peter Sagan, Annemiek van Vleuten, Greg Van Avermaet, Thibaut Pinot, Luis Leon Sanchez... het peloton heeft dit seizoen opnieuw van heel wat wielerhelden afscheid moeten nemen. Ook Zdenek Stybar maakte zopas bekend dat hij zijn fiets na dit seizoen aan de wilgen hangt.

Op dit moment rijdt Stybar de Ronde van Guangxi, een rittenkoers in China. Het wordt zijn allerlaatste koers. "Het is niet gemakkelijk om je carrière te beëindigen in China, ver weg van je familie. Maar ik probeer er niet te veel aan te denken", vertelt de 37-jarige renner van Jayco AlUla in een interview met Cyclingnews. "Ik zou de komende winter graag nog een paar crossen rijden, maar op de weg is het voorbij voor mij."

Stybar heeft niet meer kunnen bijtekenen bij Jayco-AlUla, omdat er voor hem geen plaats meer was in het team. "Mijn manager heeft de laatste maanden nog met teams zitten praten, maar vanwege de vele operaties, mijn leeftijd en mijn mindere prestaties, is niemand nog geïnteresseerd."

Ziekte en blessures

Stybar kreeg de voorbije jaren af te rekenen met heel wat malaise. In april onderging hij nog een operatie aan beide benen, vanwege een vernauwde bekkenslagader. Het is een probleem waar veel renners en rensters (onder meer meer Marianne Vos en Pauline Ferrand-Prévot) mee te maken kregen.

Stybar won in 2015 de Strade Bianche. Photo: RB/Cor Vos © 2015

"Ik denk dat ik er al drie jaar last van had", zegt Stybar daarover. "Sinds 2020 zijn mijn prestaties geleidelijk aan beginnen verminderen. Ik wist al die tijd niet wat er aan de hand was. Het lag zeker niet aan de motivatie. Nu weet ik dus wel wat er scheelde. Het laatste jaar heb ik eigenlijk op één been gekoerst."

Waarom dat probleem niet eerder opgemerkt werd? "Ik had in die periode ook nog veel andere problemen die mijn mindere vorm konden verklaren. Ik ben geopereerd aan mijn hart en kreeg vier keer Covid."

Palmares

Stybar begon zijn wielercarrière als crosser. Hij maakte de Vlaamse veldrijders het leven zuur en werd maar liefst drie keer wereldkampioen. in 2011 maakte de Tsjech de overstap naar de weg, waar hij eveneens grote successen boekte. Zijn grootste triomfen: de Strade Bianche, Omloop het Nieuwsblad, E3 Harelbeke, een rit in de Tour en twee keer een tweede plek in Parijs-Roubaix. In totaal boekte hij 18 overwinningen.

Nieuws
  • Photo: Tim van Wichelen/Cor Vos © 2023