Last van kniepijn tijdens het fietsen? Dit zijn 5 mogelijke oorzaken én oplossingen

Fietsen is leuk, zolang je maar geen last hebt van vervelende kwaaltjes. Pijn in de knie is er daar ééntje van.

Wielrennen is zonder twijfel één van de leukste én vaakst beoefende sporten in Nederland en België. Helaas is het ook een sport waarbij je makkelijk last kan krijgen van allerlei kwaaltjes. Denk maar aan zadelpijn, pijn in de rug en nek of pijn aan de knie. Vooral dat laatste is iets waar heel wat amateurrenners mee te maken krijgen.

De oorzaak is vaak niet meteen duidelijk en dan is het ook niet eenvoudig om een oplossing te vinden. Daarom hebben we een lijstje opgesteld met de de vijf voornaamste oorzaken van kniepijn én de bijhorende remedie.

Te veel hooi

De meest voorkomende oorzaak van kniepijn is te snel progressie willen boeken, i.e. plots veel sneller, harder of langer fietsen dan je gewoon bent. Je gewrichten zijn die zwaardere belasting niet gewoon, wat voor een ontsteking in de knie kan zorgen.

Verhoog daarom nooit je trainingsvolume met meer dan 10% per week. Heb je bijvoorbeeld 50 kilometer gefietst, doe de week erna dan geen rit van 80 kilometer. Hetzelfde geldt voor sprintjes trekken, klimmetjes opvlammen of intervaltraining doen. Ga niet opeens de Mont-Ventoux beklimmingen als je enkel op het vlakke getraind hebt.

Zadel

Een andere vaak voorkomende oorzaak is een verkeerde afstelling van het zadel. Je zadel kan te hoog, te laag, te veel naar voor of te veel naar achter staan. Een verschuiving van enkele milimeters kan al een grote impact hebben.

Situeert de pijn zich vooraan in de knie, dat staat je zadel wellicht te laag of te dicht bij je stuur. Heb je pijn achteraan de knie, dan staat je zadel wellicht te hoog of te ver van je stuur.

Hoe je de juiste positie bepaalt? Als je been gestrekt is, moet je met de hiel van je schoen net je pedaal kunnen raken. Met beide benen op gelijke hoogte, moet je knie zich boven de top van je schoen bevinden.

Monsterverzet

Met een zwaar verzet en een lage cadans doe je je knieën ook geen plezier. Voor je knieën is het immers een enorme belasting. Probeer daarom minstens 90 omwentelingen per minuut te maken. Welke cadans je precies moet trappen, verschilt van persoon tot persoon.

Photo Cor Vos © 2020

Zo reden Johan Museeuw en Jan Ullrich altijd met een erg lage cadans van rond de 80. Lance Armstrong en Chris Froome wonnen dan weer samen 11 keer de Tour op een 'koffiemolentje', waarbij ze minstens 100 omwentelingen per minuut trapten.

Schoenplaatjes afstellen

Er zijn maar heel weinig amateurs die aandacht besteden aan het correct afstellen van de schoenplaatjes. Zonde, want de afstelling heeft een gigantische impact op de snelheid die je kan ontwikkelen. Bovendien kan een verkeerde positie van de schoenplaatjes pijn in onder meer de knie veroorzaken.

De correcte afstelling is een hele karwei. In deze video wordt uitgelegd hoe je dat het best aanpakt. Zie je het niet zitten om zelf aan de slag te gaan, dan ga je best even langs bij een bikefitter.

Kou

Tot slot kan je ook last krijgen van je knie als de temperaturen beginnen te zakken. Koude knieën kunnen immers flinke pijnklachten veroorzaken. De oplossing is het dragen van knie- of beenstukken of een lange broek. Sowieso is het geen slecht idee om in de winter te investeren in geschikte kledij.

Zelf in het zadel
  • Foto: Unsplash/Coen van de Broek