Column | Met verbazing las ik over Wout van Aert die zich in de wereld van artisanale kaarsen stort

Onze redacteur is nergens meer over verbaasd in het wielrennen, maar Wout van Aert als artisanale kaarsengoeroe...die had-ie even niet zien aankomen!

Gran Piemonte 2023

In het wielrennen gebeuren een hoop rare dingen. Een ploegentijdrit in het halfdonker, halve achtbanen en survivaltochten in de finales van wedstrijden als het om gevaarlijke bochten gaat, paarden óp het parkoers, grote gele badkamereenden lángs het parkoers in de cross. We zijn kortom wel wat gewend, als wielerliefhebbers.

Halve roman in veertien woorden

Je moet dus van goeden huize komen om mij nog met de wenkbrauwen te doen fronsen, waar het opmerkelijk 'wielernieuws' betreft. En toch gebeurde dat toen ik in de mail een persbericht opende met het subject 'Persbericht Wout van Aert - Mon Dada' - er staat Wout van Aert, dus je klikt.

Ik val maar meteen met de deur in huis met de eerste zin van het persbericht, want zo kwam het bij mij tenslotte ook binnen: "Mon Dada, een Belgische producent van artisanale kaarsen in betonnen potten, koestert grote plannen." 

Die  zin, ik vind het een pareltje. Een halve roman in veertien woorden. Je wordt als lezer van de artisanale kaarsen direct de betonnen potten ingetrokken, en dan die grote plannen nog!

Ik kan me voorstellen dat je nu wat meer duiding wil. Nou, vooruit, hierbij ook nog de rest van de eerste alinea van het persbericht.

"In 2019 werden de eerste kaarsen gecreëerd vanuit New York door de Belgische Pauline Dhaenens. Intussen worden de luxe-kaarsen verdeeld via een stevig dealernetwerk in meer dan 40 landen wereldwijd. De eigen creaties van natuurlijke geurkaarsen zijn 100% uniek én bovendien handmade in België." 

Geen kleine jongens dus, in de artisanale kaarsenbusinessbranche. Maar Pauline Dhaenens en haar bedrijf wilden meer: wereldheerschappij. De hele planeet moet kennis maken met de geweldige geur van de binnenkaarsen en de unieke blend van de buitenkaarsen - die overigens een smeltweerstand van wel 60 graden hebben!

Tekst gaat verder onder de advertentie

Van Aert in plaats van Derksen

Nou, daarvoor kwam Mon Dada dus uit bij Wout van Aert en diens vrouw Sarah De Bie als investeerder. Je zou eerder denken dat het een kolfje naar de hand van bijvoorbeeld Johan Derksen is, maar nee... Wout van Aert moest het zijn.

En Wout van Aert hapte toe. Blijkens het persbericht is hij namelijk een groot liefhebber van artisanale kaarsen: "We volgden reeds langer het merk Mon Dada en waren stiekem verliefd op het product. De handgemaakte kaarsen zijn gewoonweg uniek en spreken velen meteen aan. Dit luxe product brengt een gevoel van authentiek en gezellig wonen."

Je hoort het hem zeggen! Sterker nog, ik zou graag zien dat Wout van Aert in de flashinterviews na koersen alleen nog maar over kaarsen praat. Wint hij volgend jaar de Ronde van Vlaanderen na een solo van 40 kilometer? Ik verwacht niks minder dan een betoog van drie minuten over de Urban Bold Diffuser van Mon Dada - een soort kaars in de vorm van een gesmolten stoofpeer met een stokje erin.

Tekst gaat verder onder de gesmolten stoofpeer met een stokje erin 

Beeld: Mon Dada

Holistische seksswings

Dat Wout van Aert zo van kaarsen houdt, kwam als een verrassing voor me. Maar nu ik er wat langer over heb nagedacht is het ergens wel logisch. Als je op een koude decemberzondagmiddag een uur door de modder hebt geploegd op je fiets, dan heb je daarna wel zin om de hele avond in de lucht van zo'n geurende stoofpeer op de bank te liggen.

Ja, ik word steeds enthousiaster over Wout van Aert en zijn liefde voor kaarsen. Vooral ook omdat het de weg opent naar investeringen van andere topwielrenners in hun onverwachte liefhebberijen.

Mathieu van der Poel die zich inkoopt bij de grootste importeur van Spaanse sloffen, Tadej Pogacar die een deel van zijn miljoenensalaris in Mongoolse agaatkralen stopt, Jonas Vingegaard met een diepte-inverstering in holistische seksswings en Remco Evenepoel die z'n geld in siernetelzaden steekt. Kom maar op!

Columns
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2023