Simon Yates waagt zich aan beruchte 'KOM Challenge': col van 87 km met stukken tot 27%

Het wegseizoen zit erop, maar Simon Yates heeft nog wat in de tank zitten en gaat in Taiwan een monsterklim oprijden.

Tour de France 2023 - stage 13

Het hele peloton vertoeft op dit moment op zonnige bestemmingen om de batterijen terug op te laden na een lang en slopend seizoen. Simon Yates niet. De Britse topklimmer van Jayco AlUla is nog niet in vakantiemodus en trekt straks naar Taiwan om er de beruchte KOM Challenge te rijden.

Die wedstrijd vindt op 27 oktober plaats en deelnemers moeten een flink stukje klimmen. De start ligt in Qixingtan. De finish ligt 103 kilometer verder op de gevreesde Mount Hehuan, een beestachtige klim van maar liefst 87 kilometer. Het gemiddelde stijgingspercentage is 3.5%, maar sommige stroken lopen op tot 27%! De top ligt 3275 meter boven de zeespiegel.

Het record staat op naam van Vincenzo Nibali. De Italiaanse klimmer won in 2017 en bereikte de finish na 3 uur, 19 minuten en 54 seconden. Ook Marianne Vos stond ooit aan de start. Zij werd in 2019 geklopt door de Zuid-Afrikaanse Ashleigh Moolman.

Interessante uitdaging

Yates koerste het voorbije wegseizoen van januari tot oktober. Toch is voormalige winnaar van de Vuelta a España enthousiast om straks het record van Nibali te verbreken. "De Taiwan KOM Challenge is een heel interessante uitdaging", zegt hij.

"Deze wedstrijd begint op zeeniveau en vervolgens wordt er naar ruim 3000 meter geklommen. Het is iets totaal anders dan alles wat ik eerder heb gedaan." Ploegmakker Jesus David Peña zal hem vergezellen tijdens zijn lijdendsweg.

Pelotonpraat
  • Photo: Nico Vereecken/Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2023