Interview | Darren van Bekkum over zijn bijzondere pad: 'De waardes die ik reed, hadden ze ook bij Jumbo-Visma zelden gezien'

Darren van Bekkum is een van de vooruitgeschoven pionnen bij Nederland voor het WK voor beloften. 

Bekkum

In de volgende Wieler Revue hebben we een uitgebreid interview met Darren van Bekkum, en zijn ploegmaat Tijmen Graat. Zij gelden als de grootste klimtalenten van ons land en hebben een vrijwel identieke weg afgelegd. Maandag werd officieel bekend dat Van Bekkum zijn carrière vervolgt bij Astana.

Camerig

Van Bekkum begon pas in 2019 met wielrennen en al snel doet hij een inspanningstest. Het gevoel dat hij talent bezit wordt bevestigd door de testen: zo heeft hij een heel hoge Vo2Max, de maximale zuurstofopname. "De fysiologische aanleg voor duursport heb ik altijd gehad en als tweedejaars junior was het dan ook mijn doel om tot de top van Nederland te gaan behoren, maar dat jaar werden bijna alle koersen afgelast door corona."

Toch weet Van Bekkum, die dit jaar de Ronde van de Isard won, op te vallen dat jaar. "In februari van dat jaar was Peter Zijerveld van de KNWU langsgekomen bij mijn wielervereniging WV Eemland. Hij sprak daar de vader van Mischa Bredewold, die op dat moment veel deed voor het district Midden-Nederland."

"Die zei tegen Peter: ‘Hij heeft nog geen uitslagen gereden, maar hij fietst heel hard. Neem hem een keer mee.’ In juli was er een selectiekamp voor het EK en WK en daar deden ze testen op de Camerig. Ik kwam aan als rookie, niemand die mij kende. Ik ramde gewoon drie keer zo hard mogelijk omhoog…"

Metec

Het dan nog onbekende rennertje rijdt iedereen er vierkant af. Sterker nog, hij rijdt ook de beste juniorentesten uit het verleden uit de boeken. "Ik wist ook niet wat ik meemaakte", lacht Van Bekkum. "Ik had er helemaal geen verstand van en zag het ook niet aankomen."

"De dag ervoor was ook Metec daar gaan testen. Zij reden ook volle bak omhoog. Bleek niemand van die ploeg aan mijn tijd te zijn gekomen. Eenmaal thuis kreeg ik een belletje van Metec-ploegleider Adri van Houwelingen. Of hij langs kon komen op de club. Voor Camerig dacht ik nog dat ik nooit goed genoeg zou worden voor een ploeg als Metec."

Daar blijft het niet bij. "Niet veel later werd ik ook door Jumbo-Visma gebeld. De ploeg wilde me testen. Ik ben naar Amsterdam gegaan en ook daar reed ik superhoge waardes. Dat hadden ze zelfs bij Jumbo-Visma nog zelden gezien. We schudden vrij snel de hand. Ja, het is snel gegaan en ik ben dan ook puur door mijn waardes binnengehaald."

Het gehele interview met de vriend van Puck Pieterse lees je in de Wieler Revue die op 6 oktober in de schappen ligt.

Magazine
  • Cor Vos