🎥 81-jarige Belg breekt werelduurrecord nét niet, maar rijdt wel 38,3 gemiddeld per uur

Herman Derdin had een missie. Daarin slaagde hij niet, maar poeh, op je 81ste nog zo hard fietsen. Hij rijdt ons er nog allemaal af!

De profwielrenners breken steeds jonger door, maar laten we ook niet vergeten dat je op latere leeftijd nog steeds heel hard kunt fietsen. Als veertigers bewijzen Alejandro Valverde en Laurens ten Dam dat bijvoorbeeld, maar het kan nog wel een tikkie ouder...

38,313 km/u

En daarvoor moeten we bij de 81-jarige Belg Herman Derdin zijn. Hij verbrak vorig jaar al het Belgisch uurrecord in de categorie 80-84 door in een uur toen net geen 38 kilometer af te leggen op de wielerbaan.

Vandaag had hij zijn zinnen gezet op het werelduurrecord voor 80-plussers, dat met 39,004 kilometer in handen is van de Italiaan Giuseppe Marinoni. Derdin ging harder dan z'n eigen afstand van vorig jaar, maar kwam met 38,313 kilometer net wat tekort.

Hieronder zie je wat beelden van Herman na zijn poging op de nieuwe wielerbaan in Heusden-Zolder.

Naar de wielerpiste in plaats van het ziekenhuis

Uit een artikel van Het Nieuwsblad blijkt dat Herman in zijn voorbereiding niet over één nacht ijs ging. Zo werkte hij aan zijn positie op de fiets en kon hij ook rekenen op een mecanicien van de crossploeg van Sven Nys om zijn fiets te prepareren.

Zoon Jos legt uit wat er nog meer allemaal bij de recordpoging kwam kijken. "De pistefiets moet er gekeurd worden, zodat de recordpoging gehomologeerd kan worden. Sommigen vinden het zot, wat wij er allemaal voor doen. Maar wij zijn blij dat we dit kúnnen doen. Voor hetzelfde geld reden we onze pa geen drie keer per week naar de piste, maar naar het ziekenhuis. Dan is dit toch een leukere manier om de familie samen te brengen."

Pelotonpraat
  • Beeld: Twitter / Pmagazine