Boonen over Flandrien Philipsen: 'Op basis van prestaties niet de verdiende winnaar'

Niet Remco Evenepoel, maar Jasper Philipsen mocht dinsdagavond in het Kursaal van Oostende de prijs van Flandrien van het Jaar in ontvangst nemen.

Tom Boonen - interview

Philipsen haalde het voor Remco Evenepoel en Arnaud De Lie. Voor de 25-jarige sprinter is de prijs een bekroning van zijn fantastische seizoen, die hij afsluit als zegekoning met maar liefst 19 overwinningen. Hij won onder meer vier ritten in de Tour, nam de groene puntentrui mee naar huis én werd verrassend tweede in Parijs-Roubaix, voor Wout van Aert.

Tom Boonen, die op het Gala van de Flandrien stevig uit de bol ging, had voorspeld dat zijn streekgenoot zou winnen. "Maar puur op basis van prestaties is hij misschien niet de verdiende winnaar", vertelde hij aan Het Nieuwsblad. "Het voorbije seizoen waren er veel straffe mannen die uitzonderlijke dingen hebben gedaan."

Toch is Boonen onder de indruk van wat zijn streekgenoot het voorbije seizoen gepresteerd heeft. "Vier ritten in de Tour, de groene trui... Doe het maar! Jasper was ongelofelijk dominant. Ik vond het mooi om te zien hoe hij de rest soms degradeerde. Hij laat zich nooit doen in een sprint en zit altijd waar hij moet zitten."

Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2023

De groene trui in de Tour vindt Boonen het strafste. In 2007 mocht hij hem zelf mee naar huis nemen. "De groene trui is één van de lastigste prijzen om te pakken in de koers. In het algemeen klassement koers je na anderhalve week nog tegen één of twee renners. Voor groen spurt je elke dag twee keer tegen veel meer verschillende mannen die je allemaal in de gaten moet houden. Op elke straathoek schuilt het gevaar dus je moet constant alert zijn, van etappe één tot de Champs-Elysées.”

Klassiekers

Philipsen ontpopte zich in 2023 tot een renner die het niet enkel in massasprints, maar ook in klassiekers kan afmaken. Zo won hij de Classic Brugge - De Panne en op de Vélodrome in Roubaix klopte hij zomaar even Wout van Aert in de strijd om plek twee. "Ik had die prestaties eigenlijk al wat sneller verwacht", zegt Boonen.

Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023

"Jasper heeft lang liggen zwemmen in de kweekvijver van de grote talenten. Hij doet het op zijn eigen tempo. De huidige generatie supertalenten geeft daarin soms een vertekend beeld, maar eigenlijk is Jasper nog altijd heel jong."

Of hij volgend jaar de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix kan winnen? “Ja, met een beetje geluk had hij Parijs-Roubaix dit jaar al kunnen winnen. Als Van Aert op Carrefour de L’Arbre niet lek reed, dan blijft hij wellicht bij Van der Poel en mag die misschien niet meer overnemen. Dan had hij op de Vélodrome kunnen sprinten voor de overwinning."

Achtergrond
  • Photo GvG/PN/Cor Vos © 2017