🎥 Kijk hier naar het totaal bizarre 'shorttrack op een fiets': Cycle Speedway

Een kruising tussen wat Mathieu van der Poel en Suzanne Schulting doen. In dit filmpje kun je zien hoe shorttracken op een fiets eruitziet. Het is een echte sport!

Het langebaanschaatsen heeft als wat spectaculairder neefje het shorttracken. Maar ook het baanwielrennen (alhoewel spektakel daar op zich ook wel gegarandeerd is) heeft zo'n neefje: Cycle Speedway.

Bij Cycle Speedway zit je op een fiets zonder remmen en rijd je net als in het shorttrack op schaatsen met een select groepje heel veel rondjes op een korte baan (tsja, het heet ook shorttrack in het schaatsen..).

Die baan heeft bij Cycle Speedway in principe een lengte van 70 tot 90 meter, dus het is vooral van bocht naar bocht rijden en die bochten op een zo goed mogelijke manier aansnijden en er dan in gaan 'hangen'.

Tof of idioot?

De Fransman Renaud Breban plaatste er foto's en een filmpje van op z'n Twitter-account. Tof of vind je dat het er een beetje idioot uitziet? Bekijk de beelden?

Normaal gesproken buiten, wereldkampioen scratch begon in de sport

Overigens wordt Cycle Speedway normaal gesproken eigenlijk meer buiten gedaan, op onverharde ovaaltjes. Vandaar ook de naam, die is afgeleid van het 'echte' speedway: met motoren zonder rem over een oval razen.

De Britse wereldkampioen scratch van Glaswgow, William Tidball is begonnen in de Cycle Speedway. Hij werd in de jeugdcategorieën zeven keer Brits kampioen alvorens hij werd opgenomen in het olympische programma van de Britse wielerbond en dus de overstap naar de grote baan maakte.

Pelotonpraat
  • Beeld: Twitter Renaud Breban