Column | Het beste idee sinds tijden: het WK veldrijden op Nieuwjaarsdag

Onze redacteur heeft een, vindt hij zelf, briljant idee: het WK veldrijden op Nieuwjaarsdag. Ideaal uitbrakken met de cross!

World Championships Cyclocross 23 Men elite

Sinds het bommetje dat UCI-voorzitter David Lappartient gooide over crossers die Wereldbekerwedstrijden laten schieten ten faveure van de Aardbeiencross of eender welke naar een vrucht vernoemde Vlaamse folklorewedstrijd in de blubber, staat het veldritwereldje op z'n kop.

In bochten wringen

Hij wil renners die een Wereldbeker overslaan het recht op deelname aan het WK ontzeggen. Een idioot plan natuurlijk. Maar de veldritkalender moet wel degelijk drastisch op de schop. Wout van Aert niet op een WK is alleen al een reden. Maar er zijn veel meer redenen om de boel helemaal anders in te delen.

Niet alleen om Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock zoveel mogelijk tegen elkaar te laten strijden, maar eigenlijk juist om veldrijden meer te laten zijn dan - op zichzelf alleraardigste - Vlaamse folklore.

Je moet in de kalender rekening houden met multidisciplinaire sporters, die de cross een warm hart toedragen, maar ook op de weg en mountainbike willen presteren. Die groep zal (hopelijk) in de toekomst alleen maar groter worden, maar nu zijn er al de jongelingen Thibau Nys, Puck Pieterse, Fem van Empel en Shirin van Anrooij die zich in allerlei bochten moeten wringen vanwege de 'ouderwetse' crosskalender.

Zwaartepunt naar voren

Ik schreef er al eerder een column over. Daar ga ik er wat algemener op in. Nu heb ik een heel concreet punt, dat prima binnen die vernieuwing past: een WK veldrijden op Nieuwjaarsdag.

Dat zou het zwaartepunt van de kalender wat naar voren schuiven. Goed voor de crossers die meer belangen hebben dan alleen modder, balkjes en schuine kanten dus. Maar minstens zo belangrijk: het is ook fijn voor ons, de tv-kijker.

Wat is er nou mooier dan een dagje brak op de bank hangen met alleen maar cross? Nu moeten we het traditioneel gezien doen met schansspringers. Dat is leuk om talentjes te scouten die een paar jaar later de Giro kunnen winnen, maar verder is het toch niet heel boeiend allemaal.

Tekst gaat verder onder de advertentie

Nieuwe traditionele Nieuwjaarsdagsport

De cross kan dus overnemen en dé traditionele Nieuwjaarsdagsport worden (jaja, ik weet het, in België is het dat al, met de GP Sven Nys in Baal). Het afgelopen EK veldrijden in Frankrijk bewees dankzij storm op zaterdag al dat je alle categorieën prima in één dag kunt proppen.

Ik kan nauwelijks wachten. Oliebolletje erbij, licht katertje en de hele dag cross. Ik wil niet arrogant doen, maar dit is het beste idee ooit! Sterker nog, ik stel voor dat de organisatie in Baal deze 1 januari gewoon al een rebelregenboogtrui uitreikt aan de winnaars van de GP Sven Nys. Want weet je wie daar wel allebei rijden dit jaar? Juist, M en W.

Columns
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023