Dit is onze top 10 van beste Nederlandse wielrenners (m/v) van het jaar 2023

Het blijft natuurlijk een beetje willekeurig en moeilijk te vergelijken allemaal, maar dit is onze top 10 voor 2022. Eens met het lijstje of mis je nog iemand?

World Championships Cyclocross 23 Men elite

Het einde van het jaar betekent: lijstjes! De Top 2000 is in volle gang, maar het Nederlandse wielrennen is nu ook weer net niet zó succesvol dat we 2000 namen op kunnen schrijven... Maar met tien maken we het onszelf al wel heel erg lastig, zeker als we mannen, vrouwen en alle disciplines door elkaar doen.

Enfin, dit is ons lijstje - wees het er vooral hartgrondig mee oneens en laat ons dat ook weten!

1) Mathieu van der Poel

Zonder twijfel de Koning van het Nederlandse wielrennen in 2023. Hij is dat al op basis van zijn reputatie en basisniveau, maar na een jaar waarin hij wereldkampioen op de weg werd en twee monumenten won kunnen en willen we niet om hem heen.

2) Demi Vollering

Zonder twijfel, schreven we. Maar Demi Vollering draaide natuurlijk ook een fantastisch jaar. Gelukkig hebben we de eretitel Koningin van het Nederlandse wielrennen nog in de aanbieding. Maar zonder wereldtitel op de weg zetten we haar toch wel een treetje lager dan Van der Poel.

3) Wout Poels

Schrijf Wout Poels nooit af. Dat liet hij in 2023 wel zien. Eerlijk gezegd hadden wij geen rekening meer gehouden met de lange Limburger, maar hij verraste ons in positieve zin met een bergrit in de Tour om vervolgens ook nog een rit te pakken in de Vuelta. Wie erop legde in die twee ritten in een rechtstreeks gevecht? Wout van Aert en Remco Evenepoel.

4) Puck Pieterse

In het crossseizoen was Fem van Empel nog de betere, maar al in de Strade Bianche liet Pieterse met een knappe vijfde plek te zien meer te kunnen dan door de modder ploegen. Haar echte focus is op dit moment de mountainbike en daarin blonk ze uit: Europees kampioen en de eerste Nederlandse winnares van het eindklassement in de Wereldbeker.

5) Olav Kooij

Was het voor Olav Kooij het jaar van de échte doorbraak of toch meer het jaar van de bevestiging? Hoe het ook zij, Het Jachtluipaard van Numansdorp won weer een hoop en kan op een goede dag alle sprinters ter wereld kloppen. En ook in enkele voorjaarsklassiekers en op het EK liet Kooij zien dat hij meer kon dan klimmen.

6) Youri Havik/Jan Willem van Schip

Bij hoge uitzondering een duo op nummer zes. Maar wat ze met z'n tweetjes deden in de koppelkoers tijdens het WK in Glasgow was ook uitzonderlijk! In een spektakel sleepten ze de wereldtitel voor de neus van de Belgen weg.

Photo: Gregory van Gansen/PN/Cor Vos © 2023

7) Annemiek van Vleuten

Annemiek van Vleuten moest in haar laatste profjaar haar meerdere erkennen in Demi Vollering, maar in de Giro Donne en de Vuelta Femenina wist ze toch te winnen. In die laatste koers versloeg ze Vollering, al was daar wel enige ophef over vanwege een plasincident.

8) Fem van Empel

Fem van Empel liet op de weg heel af en toe haar klasse zien, maar staat natuurlijk in dit lijstje vanwege haar prestaties op de crosser. In het veldrijden heerst ze en was ze dus de terechte wereldkampioene in Hoogerheide.

9) Lorena Wiebes

De beste sprintster ter wereld - by far - zat regelmatig gevangen in de ploegentactie, was het niet bij SD Worx dan wel op het EK met TeamNL. Maar toch won ze weer een keur aan wedstrijden, waaronder een rit in de Tour de France Femmes.

10) Dylan van Baarle

Van Baarle zette z'n overstap naar Jumbo-Visma direct kracht bij door Omloop Het Nieuwsblad te winnen. Daarna kende hij veel fysieke malheur, maar in Tour en Vuelta bewees hij als vanouds z'n waarde voor de ploeg - een andere weliswaar, maar ook bij Jumbo-Visma reed hij kilometers op kop, zowel bergop als op het vlakke.

Baanbonus: Lavreysen en Hoogland

We vinden het al bijna gewoon, dat Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland zo heersen op de baan en 'maar weer eens' wereldkampioen worden. Dat is het natuurlijk niet. Vandaar deze eervolle vermelding in dit lijstje. Zonder getalletje erbij, maar zeker niet minder gewaardeerd!

Pelotonpraat
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023