Wieler Revue Awards! De gouden, zilveren en bronzen renner/renster van het jaar

Het einde van het jaar nadert, tijd voor lijstjes! De beste renners en rensters van het jaar, volgens ons.

UCI World Championships Cycling 2023 men elite

Het wielerjaar 2023 stond zoals gewoonlijk weer garant voor de mooiste verhalen en grootste teleurstellingen. Van de heerlijke strijd om de Tour de France-zege tot de regenboogtrui van Mathieu van der Poel. Wieler Revue maakt de balans op. We deden eerder al vier andere categorieën, nu is het de beurt aan de drie renners en rensters van het jaar!

Gouden renner: Mathieu van der Poel

We geven toe: dit is meteen de moeilijkste categorie. Enigszins uit chauvinisme verkiezen we Mathieu van der Poel boven Tadej Pogačar en Jonas Vingegaard. Op de momenten dat de kopman van Alpecin-Deceuninck goed wilde zijn, was hij goed. Zijn dominante optreden op het WK in Glasgow gaf de doorslag.

Zilveren renner: Tadej Pogacar

Van het voorjaar tot het najaar: Tadej Pogačar was gedurende het hele seizoen in vorm. Met Parijs-Nice, de Ronde van Vlaanderen, Amstel Gold Race en Waalse Pijl voegde hij weer enkele grote koersen toe aan zijn erelijst.

Bronzen renner: Jonas Vingegaard

Was het in 2022 misschien nog een verrassing dat Jonas Vingegaard de Tour de France won, in 2023 stond hij als topfavoriet aan de start. De Deen bevestigde dat hij de beste klassementsrenner ter wereld is. In een grote ronde blijft Vingegaard over het algemeen drie weken lang op hetzelfde hoge niveau.

Gouden renster: Demi Vollering

Waar we bij de mannen een prestatie op het WK prevaleren boven de winst in de Tour de France, doen we dat bij de vrouwen andersom. Demi Vollering kende een geweldig seizoen met zeges in de Amstel Gold Race, Luik-Bastenaken-Luik en Tour de France Femmes. Ja, ook hier laten we ons chauvinistische hart een beetje spreken.

Zilveren renster: Lotte Kopecky

Lotte Kopecky draagt de vrouwenwielersport in haar eentje in België. Ze heeft na dit fenomenale seizoen de populariteit van een Wout van Aert bereikt. Ze vertelde tegen Wieler Revue dat het ook een keerzijde heeft: ze kan namelijk nooit meer anoniem over straat in eigen land.

Bronzen renster: Marlen Reusser

Marlen Reusser zegevierde in Gent-Wevelgem, de Ronde van Baskenland, Ronde van Zwitserland, in de tijdrit van de Tour de France en tijdens het Europees kampioenschap. Marlen Reusser – die ook nog kilometerslang op kop reed voor Vollering en Kopecky – mag met recht de bronzen renster van 2023 worden genoemd.

Pelotonpraat
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2023