Wieler Revue Awards! De knecht, keienvreter, rookie en aankoop van het jaar

Het einde van het jaar nadert, tijd voor lijstjes! We benoemen de beste knecht, kasseienvreter, rookie en aankoop van het jaar.

Giro dÕItalia 2023 - 106th Edition - stage- 19

Het wielerjaar 2023 stond zoals gewoonlijk weer garant voor de mooiste verhalen en grootste teleurstellingen. Van de heerlijke strijd om de Tour de France-zege tot de regenboogtrui van Mathieu van der Poel. Wieler Revue maakt de balans op. We deden eerder al vier andere categorieën, nu is het de beurt de knecht, keienvreter, rookie en aankoop van het jaar.

Knecht van het Jaar: Sepp Kuss

Dylan van Baarle of Nathan Van Hooydonck hadden deze titel óók verdiend, maar we kiezen ervoor om één moment uit te lichten in deze categorie. Op het moment dat zijn kopman in problemen verkeerde, stond Sepp Kuss op. De Amerikaan redde de Giro d’Italia van Primož Roglič door de Sloveen op de Monte Bondone lang op sleeptouw te nemen.

Keienvreter van het Jaar: Mathieu van der Poel

Het had zo mooi kunnen zijn: een duel tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel op de wielerbaan van Roubaix. Die eerste reed echter lek op Carrefour de l’Arbre, waarna zijn eeuwige rivaal de kei mocht ophalen. Tel zijn tweede plaatsen in de E3 en Ronde van Vlaanderen erbij op en hij mag met recht keienvreter van het jaar worden genoemd.

Rookie van het Jaar: Joshua Tarling

Pas in februari is Joshua Tarling geen tiener meer. Sommige toptalenten maken té snel de stap naar de WorldTour, maar Tarling, die de beloftecategorie volledig oversloeg, heeft snel naam gemaakt. De hardrijder van INEOS Grenadiers werd Europees kampioen tijdrijden en versloeg Remco Evenepoel in de Chrono des Nations. Hij is dé toekomst in het tijdrijden.

Aankoop van het Jaar: Adam Yates

Bij UAE Team Emirates hadden ze al ijzersterke knechten voor Tadej Pogačar, maar eentje van het niveau Sepp Kuss was er nog niet. Tot 2023, want Adam Yates ontpopte zich tot de Kuss van UAE Team Emirates. Vanuit een knechtenrol reed hij naar een podiumplaats in de Tour de France. Yates is op zijn hoogste niveau ooit.

Pelotonpraat
  • Photo: Miwa iijima/Cor Vos © 2023