Mathieu van der Poel over trainingen Alpecin-Deceuninck: 'Dan rijden we met 3 man 80 kilometer voor de groep uit'

Mathieu van der Poel staat aan de vooravond van een drukke kerstperiode. Hij toonde aan dat hij zich in Spanje in vorm heeft getraind.

Grand Prix de Wallonie 2023

In gesprek met Live Slow, Ride Fast vertelt hij over de (soms) eigenaardige manier van trainen bij Alpecin-Deceuninck. Of zoals Ramon Sinkeldam het omschrijft: 'Wij bij Alpecin-Deceuninck zijn sociaal aan tafel, maar eigenlijk hebben we een asociale trainingsgroep. Als je gelost wordt, heb je de hele dag pech.' Kortom, er wordt meer dan eens 'gekoerst' op stage.

Van der Poel bevestigt het verhaal van zijn teamgenoot. "Er wordt altijd wel doorgereden. Deze stage was het weer een paar keer met drie man ervoor voor een kilometer of negentig. Dan kijken we eens naar elkaar, steken we muziek in en gaan we ronddraaien naar het hotel. De rest van de groep is soms tot wel een kwartier achter."

Soms zeggen de trainers dat het een onsje minder mag. "Maar mijn trainer Tom weet hoe hij ermee moet omgaan. Het ding is ook dat ik vaak beter word door ervoor te rijden. Een dag nadien ben ik weer op pad en dan zijn er twee anderen mee. Deze stage is moeilijk, want ik ben al goed in vorm voor de cross. De anderen zijn aan het opbouwen naar het wegseizoen."

Maurice Ballerstedt

Dan is er ook nog het niveauverschil. "Het probleem met mij is: als we met acht of tien renners gaan fietsen en ik zit anderhalf uur in het wiel, dan kan ik evengoed in de zetel gaan zitten. Dan gaat het te langzaam. Dus: of we beginnen met z'n allen te draaien, en dan loopt het sowieso uit de hand. Of er wordt gedemarreerd en de groep wordt in twee of drie groepen gesplitst."

Tot slot heeft Van der Poel ook nog een prachtig verhaal over Maurice Ballerstedt. "Hij werd vorig jaar na veertig minuten gelost bergop in een training van zes uur. Hij heeft de hele ronde gereden en kwam een halfuur na ons het hotel binnen. In zijn eentje. Echt karakter, want hij had ieder moment van de route kunnen afsnijden, maar dat deed hij niet."

Dat de Duitser was gelost, kwam Van der Poel bovendien nog goed uit ook. "Ik had nog geluk, want het begon te regenen. De auto was bij ons, maar ik had weer geen regentas bij me. Ik heb toen alles van Maurice aangetrokken, haha. Dat zijn de mooie verhalen op training."

Nieuws
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2023