Adrie van der Poel over zoon Mathieu: 'Die verhuis naar Spanje doet hem ongelofelijk veel deugd'

Er staat zowel op de weg als in het veld geen maat op Mathieu van der Poel en zijn verhuis naar Spanje zit daar voor iets tussen.

Mathieu van der Poel heeft er een absoluut droomjaar op de weg opzitten. In het voorjaar won hij Milaan-San Remo én Parijs-Roubaix. In het najaar kroonde hij zich eindelijk tot wereldkampioen op de weg. En in het veld is de wereldkampioen na zeven crossen nog steeds ongeslagen.

Alle puzzelstukjes lijken in 2023 in elkaar te vallen. En dat heeft onder meer te maken met zijn verhuis naar de Spaanse kust. Van der Poel kocht een stekje in Moraira, een oud vissersdorpje vlakbij Calpe. Daar hij kan in alle rust en in ideale (weers)omstandigheden zijn winterkilometers afwerken. Ook Remco Evenepoel bezit daar een appartementje. De twee fenomenen gaan af en toe samen op pad.

"Die verhuis naar Spanje deed hem ongelooflijk veel deugd", zegt vader Adrie van der Poel in een interview met Het Laatste Nieuws. "Heel lang heeft hij dat voor ons geheimgehouden. Tot hij het op een dag, tijdens een etentje, kwam verkondigen. Hij had wellicht verwacht dat ik afkeurend zou reageren, maar we stonden daar gelijk met z’n allen achter, vonden het een verstandige beslissing."

Ideale omstandigheden

Van der Poel vertoeft er zo'n vier maanden per jaar. "De trainingsomstandigheden zijn er ideaal", legt papa Adrie uit. "Ik fiets ook graag, maar wat kon je hier de voorbije negen weken in godsnaam doen? Het regende bijna onophoudelijk! Van puur armoei ben ik elke dag op Zwift gekropen. In die zin is Spanje echt plezant."

(Lees verder onder de video)

Aan de Costa Blanca komt de wereldkampioen ook mentaal tot rust. "Hij is er ver van alles weg. En toch dichtbij, ‘t is het einde van de wereld niet. Hoe lang duurt zijn carrière nog? Een jaar of zeven, misschien? Dan zal hij 35 zijn. Tot dan moet hij er gewoon nog alles voor doen."

Ouwehoeren op kerstdag

Een nadeel voor vader Adrie is wel dat hij zoonlief nog minder ziet. "Ik vind dat jammer, maar het maakt het dan des te leuker als Roxanne en hij er wél eens zijn, zoals op kerstdag. Beetje ouwehoeren, hartstikke gezellig joh."

Over de koers wordt er dan met geen woord gerept. "Dat lucht hem op. Hij leidt natuurlijk zijn eigen leven. Hij heeft zijn vrienden, wij de onze. Soms komt dat eens samen, maar vaak staat het los van elkaar", aldus Adrie van der Poel.

Achtergrond
  • Foto: Strava/Freddy Ovett