Tom Boonen over periode bij US Postal: 'Verfoeilijk hoe Armstrong met zijn vrienden omging'

Tom Boonen was twee jaar lang ploegmakker van Lance Armstrong en doet een boekje open over de omstreden Amerikaan.

Tour de France 2005 - 11e etappe

Tom Boonen reed bijna zijn hele carrière voor Quick-Step, maar zijn profdebuut maakte hij in 2001 in het shirt van US Postal. Hij reed twee seizoenen voor de ploeg van Johan Bruyneel en was ploegmakker van onder meer Lance Armstrong, die toen zijn gloriejaren beleefde.

Of hij veel contact had met Armstrong? "Eigenlijk wel", zegt Boonen in de podcast 'FOTO'S MET KURKDROOG'. "De stages deed ik altijd met de Tourploeg. Die trainden langer, terwijl de voorjaarsploeg veel harder ging. Lance was een super ontspannen mens in zijn eigen wereld. Hij beschermde de ploegmaats rond hem."

Mondini

Boonen vertelt vervolgens enkele interessante en opmerkelijke anekdotes over de meest omstreden renner ooit. "In 2002 gingen we samen naar de Ronde van Vlaanderen. Gianpaolo Mondini (één van hun ploegmakkers) kreeg aan de vooravond te horen dat hij niet mocht starten omdat hij ooit iets had uitgespookt in de Giro."

"In de namiddag was hij nog mee gaan trainen, maar 's avonds was hij ineens verdwenen. Ik vroeg aan de ploeg wat er aan de hand was. 'We hebben hem naar huis gestuurd' vertelden ze. 'Het is goed dat we er vanaf zijn', zei Armstrong. 'Altijd gezeik met hem.'"

Tommie boner

"Toen ik de ploeg dan heb verlaten, stuurde ik rond Kerstmis een berichtje naar iedereen om hen te bedanken voor het fantastische jaar. Ik kreeg veel mooie berichtjes terug. Ze noemden me Tommie Boner. En dan kreeg ik plots een berichtje van Armstrong. Hij stuurde 'Good luck, you'll need it'. Ik was toen 21 jaar..."

"Lance heeft daarna zes jaar lang niet meer tegen mij gesproken. Ik had iets van 'f*ck you kerel'. Tijdens alle koersen waar zowel Armstrong als ik aan de start stonden, ging ik dan langs hem rijden en zei ik 'hey Lance'. Hij staarde voor zich uit. Ik was gewoon met hem aan het lachen."

Verschrikkelijke mens

"In 2006 - 2007 zat hij in de miserie en had hij hulp nodig. En dan was hij daar plots. 'Hey Tom'. Ik heb hem niet geholpen. De manier waarop hij met zijn vrienden is omgegaan is verfoeilijk. Met zijn beste maat Frankie Andreu bijvoorbeeld."

Frankie Andreu is één van de US Postal-renners die tegen Armstrong getuigden. Armstrong somde in 1996 tijdens zijn kankerbehandeling aan een arts alle dopingmiddelen op die hij toen gebruikte. Frankie Andreu en zijn echtgenote waren toen aanwezig in die kamer. Nadat het koppel hier vele jaren later over getuigde, werden ze geïntimideerd door Armstrong.

"Frankie was een zalige mens waar ik super goed mee overeen kwam", zegt Boonen. "Hij had Armstrong verlinkt, maar het enige wat hij zei is wat er toen in die ziekenhuiskamer is verteld. Armstrong is een verschrikkelijke mens op dat vlak. Hij had al veel eerder moeten bekennen. Hij is nu terug wat in de media met zijn podcast, maar eigenlijk is het een wiedergutmachung."

Doping

Of Boonen ooit iets gemerkt heeft van het dopinggebruik binnen de ploeg? "Ik ben gelukkig nooit in aanmerking gekomen om mee te mogen naar de Tour", zegt Boonen. "Het was enkel de groep rond Armstrong. Als ik bij die ploeg was gebleven, was ik sowieso ook in die Tourploeg verzeild geraakt."

"Je kan niet anders. Je wordt in dat systeem gedropt. Ze hebben allemaal gepakt. Ik heb heel veel geluk gehad dat ik bij Quick-Step had getekend. We zeiden meteen dat we daar niet gingen in meedoen. Rabobank, US Postal, T-Mobile... deden het nog, maar je voelde dat het aan het afkruimelen was. Het ene na het andere schandaal brak uit."

Achtergrond
  • Foto Cor Vos �2005