Mathieu van der Poel trakteert publiek in Zonhoven op nieuwe onemanshow

Mathieu van der Poel heeft de wereldbekermanche in Zonhoven op zijn naam geschreven. Joris Nieuwenhuis en Laurens Sweeck mogen mee op het podium.

UCI Cyclo-cross World Cup race in Zonhoven 2024 men

Geen Wout van Aert en Tom Pidcock in Zonhoven. Eli Iserbyt maakte er wel zijn rentree na een hardnekkige buikgriep. Joris Nieuwenhuis dook als eerste het veld in. Mathieu van der Poel was eveneens goed vertrokken. Pechvogel Cameron Mason ging bij de start als enige onderuit en gaf enkele minuten later zichtbaar misnoegd op.

Zandspecialist Laurens Sweeck, wie anders, gooide zich als eerste naar beneden in de befaamde Kuil. In de tweede ronde vormde hij een kopgroepje met Mathieu van der Poel en Joris Nieuwenhuis. Pim Ronhaar en Toon Vandebosch kwamen even later aansluiten. Michael Vanthourenhout, die gisteren in Gullegem won, kwam niet in het stuk voor en gaf op.

In de derde ronde zorgden Eli Iserbyt, Thibau Nys en Emiel Verstrynge voor nog meer gezelschap. Zij zagen allemaal hoe Van der Poel in de vierde ronde met een verschroeiende aanval wegknalde van jan en alleman. De wereldkampioen was vertrokkken voor zijn 10e eenzame zegetocht op rij.

Onemanshow

Joris Nieuwenhuis maakte in z'n ééntje jacht op Van der Poel, maar zag hem alleen maar verder weg rijden. De wereldkampioen bleef foutloos en dubbelde de ene na de andere renner. Het massaal opgedaagde publiek wist zich te gedragen en genoot telkens hij de Kuil indook.

Van der Poel rondde zijn solo met succes af en pakte zijn 10e zege deze winter. Het zou zijn 400e overwinning in totaal zijn (zeges bij de jeugd meegerekend). Nieuwenhuis werd tweede, voor Laurens Sweeck. Ronhaar en Vandebosch zijn vierde en vijfde. De volledige top-10:

De volgende halte voor Van der Poel is Benidorm (21 januari). Ook Van Aert en Pidcock crossen straks aan de Spaanse kust. De wereldkampioen rijdt daarna nog in Hamme (27 januari) en Hoogerheide (28 januari) alvorens hij op het WK in Tabor (4 februari) een gooi doet naar een zesde wereldtitel.

Nieuws
  • Photo: Peter de Voecht/PN/Cor Vos © 2024