Zonneveld over Luik-kansen Van der Poel: 'Meer dan 7 watt per kilogram moet één of twee keer lukken, maar vaker wordt heel lastig'

Mathieu van der Poel doet zondag voor een tweede keer mee aan Luik-Bastenaken-Luik. De eerste keer werd hij zesde. 

Poel
  • Afbeelding van Mathieu van der Poel Mathieu van der Poel

In de podcast In het Wiel gaat Thijs Zonneveld in op de kansen van Van der Poel in La Doyenne. "Wielrennen is veranderd en dat is niet per se in zijn voordeel voor Luik", aldus de analist, die vooral aanstipt dat de koers eerder hard wordt gemaakt tegenwoordig.

Eerst vertelt Zonneveld over de kansen van Van der Poel. "Hij won al bijna, dus waarom nu niet? Ik denk dat het in zijn voordeel is dat hij weinig wedstrijden heeft gereden, dat hij vaker in Spanje heeft getraind en het kan een voordeel zijn dat er minder concurrentie bij is."

"Daarbij is Van der Poel in staat om in eendagswedstrijden boven zichzelf uit te stijgen. En hij is fysiek in staat om één of twee keer een vijf minuten-waarde neer te zetten om de Roche-aux-Faucons binnen de tien of twintig seconden van de besten boven te komen."

Dan zou Van der Poel kunnen terugkeren en de sprint winnen. "Niet alleen zijn één en twee minuten-waarde zijn goed, maar hij moet ook vijf minuten aankunnen. De Roodhoofts hebben jarenlang gezegd dat de Waalse Pijl hem misschien nog beter ligt. Ook als je het omrekent naar watts per kilogram. Hij heeft zoveel watts dat hij het alsnog kan redden."

7 watts per kilogram

Met zijn 75 kilogram is hij desondanks in het nadeel van klimmers die minstens tien kilogram minder wegen. "Als het 7 watt per kilogram gaat, dan moet hij 70 watt meer trappen dan de rest. Dat is een enorm verschil. Tien kilogram meer is echt gigantisch. Ik denk dat Van der Poel op zijn allerbest enorm veel watt per kilogram kan neerleggen over vijf minuten."

"Alleen beginnen ze er zo vroeg aan dat het niet meer gaat om één of twee keer die waardes neerleggen, maar dat je het zes of zeven keer moet doen. Ik vraag me echt af of dat lukt. Pogacar weet dat als hij de koers te makkelijk maakt, dat Van der Poel dicht bij hem op de Roche-aux-Faucons. Die zal Van der Poel proberen te slopen. Ik denk dat het heel, heel lastig wordt voor Van der Poel."