Sep Vanmarcke zag groep Van der Poel terugkeren achter de auto: 'Dit moet bestraft worden!'

Sep Vanmarcke zag in Luik-Bastenaken-Luik iets wat in zijn ogen totaal niet door de beugel kon. 

sep vanmarcke portret

Sep Vanmarcke moest vorig jaar noodgedwongen stoppen met wielrennen vanwege een hartprobleem. Hij reed op dat moment voor Israel-Premier Tech. Bij die ploeg is hij nu ook ploegleider, maar niet fulltime. Daarom heeft Vanmarcke ook tijd om als analist bij Sporza te werken.

Leo van Vlietje

In die rol zag hij gisteren de auto van Bahrain Victorious een 'Leo van Vlietje' doen. De koersdirecteur van de Amsel Gold Race reed vorig jaar vrij opzichtig vlak voor Tadej Pogacar toen die er naar de zege soleerde - dat was de Sloveen overigens ook wel zonder de hulp van Van Vliet gelukt.

Maar dat gold niet voor Mathieu van der Poel en anderen in Luik-Bastenaken-Luik, volgens Sep Vanmarcke. Nadat die achterop waren geraakt door een val in het peloton leek hun rol even uitgespeeld in La Doyenne toen - saillant genoeg - vooral Israel-Premier Tech gas ging geven in de voorste groep. De ploegleidersauto van Bahrain Victorious kwam te hulp.

Bestraft

Vanmarcke zag dat die auto een poos lang vlak voor de groep met Van der Poel en ook Bahrain Victorious-mannen Wout Poels en Pello Bilbao reed. "Eigenlijk heeft die groep daar 20 seconden gratis gekregen", constateerde hij aan de Sporza-napraattafel in Luik.

"Ik vind het heel zuur voor de groep van Mauri. Zij hebben hard moeten werken om terug te komen, maar die auto brengt die andere groep heel dichtbij. Dat moet gewoon bestraft worden."

Mauri Vansevenant

Die Mauri is Mauri Vansevenant. De renner van Soudal Quick-Step werd uiteindelijk vierde en stond naast Vanmarcke aan tafel toen die z'n zegje deed. Ook Vansevenant verbaasde zich, maar dan op een andere manier.

"Eerlijk gezegd had ik niet gedacht dat de groep van Van der Poel nog zou terugkomen en opeens zie je dat ze terug zijn. Ik wist niet wat er gebeurd was, maar wij hebben dat voordeel zeker niet gehad."