Quintana wil er na pechvoorjaar staan in de Giro: 'Een winnaar blijft een winnaar, ook als er iets misgaat'

Tien jaar nadat hij de Giro d'Italia won, kan Nairo Quintana zich verzoenen met een knechtenrol.

Quintana

Na een jaar lang werkloos te zijn geweest, maakte Nairo Quintana afgelopen winter de verrassende transfer naar Movistar. De Colombiaanse klimgeit krijgt bij de ploeg waar hij tussen 2012 en 2019 zijn grote successen boekte, de kans om zijn carrière nieuw leven in te blazen.

Die terugkeer in het peloton liep echter niet zoals het hoorde. In de Ronde van Colombia kwam hij er vanwege een zware coronabesmetting niet aan te pas. In de Ronde van Catalonië ging Quintana op de slotdag onderuit en daarbij liep hij een scheur in een ligament in zijn rechterarm en een verplaatsing van het sleutelbeen op.

O Gran Camiño en de Ronde van de Alpen, zijn voorbereidingskoers op de Giro d'Italia, moest de inmiddels 34-jarige Colombiaan noodgedwongen overslaan. Hij is wel vastberaden om de Giro d'Italia te rijden, maar zal niet 100% fit aan de start in Turijn verschijnen. Momenteel werkt hij in Colombia aan zijn herstel en hij blijft daar tot de Giro van start gaat.

Goede zorgen

"Hier in Colombia heb ik het geluk dat ik in de buurt van de uitvalsbasis van een professioneel voetbalteam vertoef en we komen goed overeen" zegt Quintana in een interview met Ciclismoafondo. "Ze hebben mij de nieuwste technologie ter beschikking gesteld voor mijn revalidatie en ik kan ook rekenen op de orthopedist van het Colombiaanse Olympisch Comité."

"Ik kan heel veel tijd met hen spenderen en het is maar vijf minuten van mijn huis. En ik word ook voortdurend op de hoogte gehouden. Het is goed dat ik hier ben. In Andorra (waar hij woont) was het ook erg goed, mijn gezin bleef daar, maar die hoogte is niet zo goed voor mijn herstel."

(Lees verder onder de video)

De blessure die hij opliep, bleek ernstiger dan aanvankelijk gedacht. "Bij de eerste medische controle werden geen breuken vastgesteld, maar toen ik begon met fietsen merkte ik dat ik wel degelijk pijn had. Ik liet me dus verder onderzoeken en toen kwam een behoorlijk grote blessure aan het licht."

Emotioneel zwaar

"Een sleutelbeenbreuk geneest normaal in 15 à 20 dagen, maar in mijn geval gaat het om een peesscheur in het borstbeen en verplaatsing van het sleutelbeen. Dat is iets ingewikkelder om te genezen. Emotioneel was het best zwaar."

"In O Gran Camiño was het ijskoud en het regende, maar thuis in de zetel liggen kijken vond ik nog erger. Het deed pijn om mijn teamgenoten en rivalen bezig te zien. Maar als het leven mij iets heeft geleerd, is het om op te staan ​​en verder te gaan. Je hebt geen andere optie."

"Dat is topsport en je moet dat accepteren. Ik ben niet de enige. Er zijn renners die in het ziekenhuis liggen, anderen liggen in de lappenmand na wat er in het Baskenland is gebeurd... Dankzij de mountainbike heb ik eerder dan gepland de trainen kunnen hervatten. Op een mountainbike voel je veel minder trillingen en zo bescherm ik mijn sleutelbeen en pees."

Knechtenrol

Voor de aankomende Giro tempert Quintana logischerwijs de verwachtingen. "Het is duidelijk dat ik niet 100% fit ben voor de Giro. Ik zal niet mezelf zijn en afzien als een gek. Maar het is belangrijk om daar te zijn. Een winnaar blijft een winnaar, ook als er iets misgaat. Ik hou ervan om te winnen."

"Ik heb mij erop voorbereid. Ik heb ook een grote verantwoordelijkheid om het team te helpen. Het is een belangrijke rol voor mij met de ervaring die ik heb. Ik ga niet naar de Giro om alleen voor eigen rekening te rijden. Ik kan mijn ploegmakkers helpen."

Jong en gelukkig

Tien jaar geleden won Quintana op 24-jarige leeftijd de Giro d'Italia, zijn eerste eindzege in een grote ronde. Hij voelt zich nog steeds dezelfde renner als toen. "Ik voel me jong en gelukkig op de fiets. Als ze me vertellen dat er tien jaar zijn verstreken, zeg ik tegen mezelf: wanneer was dat?"

"Nu ik terugdenk aan mijn Giro-zege, word ik erg opgewonden. Als je zo’n bijzondere koers hebt gewonnen, word je verliefd. De fans pushen je en de omgeving is erg mooi. Het is pure passie. Ik heb de Giro maar twee keer gereden, maar beide keren deed ik het goed. Ik heb een bijzondere band met de Giro."

Nieuws
  • Cor Vos