Waarom Arkea-Samsic overweegt z'n ticket voor de Giro van dit jaar in te leveren

Zo'n mooie ronde en dan start je misschien niet? Dat zit zo!

nairo quintana

Veel ploegen zouden er een spreekwoordeljke moord voor doen om aan de start van een grote ronde te mogen staan, maar bij Arkea-Samsic overwegen ze volgens de Franse krant Ouest France juist om hun startbewijs voor de Giro in te leveren.

De Franse ploeg kreeg door het wegvallen van Qhubeka-Nexthash uit de World Tour als nummer twee van de Europe Tour van de UCI automatisch startbewijzen voor de drie grote rondes. De Fransen zouden echter de Giro links willen laten liggen.

Reden daarvoor is het verzamelen van punten om zodoende in 2023 in aanmerking te komen voor een World Tour-ticket. Via een ingewikkeld systeem is er namelijk een promotie/degradatieregeling voor die status in het leven geroepen door de UCI, die de licenties bepaalt voor 2023 en de twee jaar daarna.

De Franse ploeg van sterkhouders Nairo Quintana en Warren Barguil verwacht in kleinere rondjes meer punten binnen te kunnen slepen voor dat doel dan in de Giro.

"Onze diepste wens is om in 2023 toe te treden tot de WorldTour. Het wordt een ingewikkelde keuze om te maken en er zullen ongetwijfeld frustraties zijn. Je ontneemt jezelf niet zomaar één van de mooiste wedstrijden ter wereld", aldus ploegbaas Emmanuel Hubert over de lastige keuze.