Lars van der Haar over kritiek van UCI-topman: 'Ik verzet mij al vijf jaar hiertegen'

Lars van der Haar kreeg de wind van voren van UCI-topman Peter Van den Abeele en de kleine veldrijder nam contact met hem op om zijn zegje te doen.

World Cup Flamanville women 2023

Peter Van den Abeele was er vorige week even helemaal klaar mee. De UCI-topman deed in een uitgebreid interview zijn beklag over het veldritwereldje. Hij pikte Lars van der Haar er expliciet uit.

Pro-cross en pro-alles

Dat ontging ook de Woudenberger die gisteren zijn Nederlandse titel kwijtraakte aan teamgenoot Joris Nieuwenhuis niet. Op het NK reageerde hij voor de camera van Wielerflits op de uitspraken van Van den Abeele. Niet geërgerd, maar hij wilde wel even zijn zegje doen.

Volgens Van den Abeele was Van der Haar namelijk in zijn eerdere uitspraken 'anti-wereldbeker' geweest. Van der Haar nam contact op met de Belg.

"Ik heb Peter verteld dat ik het jammer vind dat hij het zo zei, want ik ben alles behalve anti-Wereldbeker. Ik ben pro-cross en pro-alles."

Grote mond

Dat wil niet zeggen dat Van der Haar geen constructieve kritiek had en heeft. "Ik heb altijd gevonden dat het iets te veel is. Ik denk dat je daar nu de gevolgen van ziet. Ik denk dat er heel veel mogelijkheden zijn om een prachtige Wereldbeker neer te zetten waar iedereen tevreden mee is."

En less is volgens Van der Haar in dat kader dus more. "We moeten nog steeds naar de kalender kijken, maar Peter zei ook: ‘Waar gewerkt wordt, zijn altijd mensen die zeuren.’ Daar was ik er nu een van, maar ik hoop gewoon dat ze er iets moois van maken en ik denk zeker dat het beter wordt als het iets minder is."

Van der Haar is inmiddels een ervaren rot in de cross en weet dat de problematiek rond de kalender eigenlijk al jaren een onderwerp van debat is. De positie van Van der Haar is duidelijk over de weg die is ingeslagen.

"Ik verzet mij al vijf jaar hiertegen. En als je een grote mond hebt, dan is het meer dan correct dat daar ook vragen over komen. Ik hoop dat het de goede kant op gaat. Ik ben blij dat er verandering komt. Wat dat dan ook wordt, zien we dan wel weer. Dit is zeker een goed begin."

Achtergrond
  • Photo: Billy Ceusters/PNCor Vos © 2023