UCI-topman Van den Abeele over cross: 'Begrijp renners soms niet goed, zeker Lars van der Haar niet'

De Belg Peter Van den Abeele is de crosstopman van de UCI. Hij is de veldrijders een beetje zat en weet het ook niet meer, blijkt uit zijn woorden.

Cyclocross race in Baal X2O badkamers trophee 2024 men

Het veldritwereldje is soms net een soap. Het is dat de plek waar Goede Tijden Slechte Tijden zich afspeelt een fictieve plaats is, maar anders had Meerdijk zeker een cross gehad. Dit seizoen is er vooral gesteggel over de kalender, en daarbij is het vaak de UCI versus de rest.

Peter Van den Abeele is de geplaagde UCI-topman die de cross in z'n portefeuille heeft bij de internationale wielerbond. Bij Wielerflits lucht hij soort van z'n hart over de ontstane ophef.

De kwestie is dat de kalender volgens de veldrijders veel te vol is, waarbij de maar liefst veertien wereldbekermanches, ook nog eens met veel verplaatsingen door pogingen tot internationalisering van de sport. Maar wat willen ze dan, verzucht Van den Abeele in een uitgebreid interview met Wielerflits.

Lars van der Haar

Hij noemt zelfs een renner bij naam in zijn klaagbede, Lars van der Haar. "Ik begrijp soms de renners niet goed. Zeker de uitleg van Lars van der Haar. Die was in zijn uitspraken vaak zeer anti-Wereldbeker. Wat moeten we dan doen? Een gebalde Wereldbeker met elke zaterdag en zondag een manche, van midden december tot eind januari? Dat kan ook."

Hij is het een beetje zat dat renners, ploegleiders en andere stakeholders altijd eerst hun zegje doen in de media. Het komt de sport niet ten goede volgens de Belg. Hij wordt er moedeloos van.

"De cross is een heel interessante en mooie sport. Telegeniek, leuk voor de toeschouwers, compact. Toch zijn er in dat kleine wereldje altijd mensen die hun opinie proberen mee te geven. Vaak zonder gefundeerde argumenten. Dat is frustrerend. Als je dan later samen aan tafel zit met diezelfde mensen, dan zeggen ze: maar dat was zo toch niet bedoeld. Maar intussen escaleert de boel wel in de media."

Lees verder onder de advertentie

UCI heeft het altijd gedaan

Bij al die meningen is er vaak één gemene deler: de UCI heeft het gedaan. Ook daar is Van den Abeele wel een beetje klaar mee.

"Een internationale federatie is als een regering. Niemand houdt van een regering. Bij ons is dat net hetzelfde, maar zonder UCI heb je geen wielersport. Wij en Flanders Classics (organisator wereldbeker, red.) willen ook het beste voor de sport. Als je ziet welke energie Flanders Classics in de Wereldbeker steekt: dat is écht high level." 

Volgens de UCI-topman is iedereen erbij gebaat om samen de schouders eronder te zetten, maar hij heeft er een hard hoofd in. "Iedereen kan best hand in hand samenwerken en de sport mooier maken. Maar soms lijkt het alsof de mensen dat niet willen in de cross."

Achtergrond
  • Photo: Gregory van Gansen/PN/Cor Vos © 2024