Belgische bondscoach na inspectie parkoers Tabor: 'Favorietenrol Van der Poel wordt er niet kleiner op'

De Belgische bondscoach Sven Vanthourenhout is in Tabor en inspecteerde het parkoers. Hij trof iets anders aan dan eerder werd bericht door de media.

Hoogerheide World Cup 2024 men elite

Nog twee nachtjes slapen en dan is het zover: het WK veldrijden bij de mannen elite (de vrouwen rijden met topfavoriete Fem van Empel op zaterdagmiddag). Het belooft bij de mannen een echte strijd tussen Nederland en België te worden, met natuurlijk Mathieu van der Poel als torenhoog favoriet.

Al reden ze over een serie spijkerbedden, dan nog was MVDP de favoriet. Maar zoals het rondje er nu in Tabor bij ligt wordt die status volgens Vanthourenhout nog wat extra benadrukt. Het ligt er namelijk verrassend zwaar bij in Tabor.

Geen vliegmeeting

"Dit gaat hier echt geen vliegmeeting worden. Ik las her en der dat we een parcours zoals vorige week in Hoogerheide zouden krijgen. Droog en snel. Maar de enige gelijkenis zit hem vooral in de aard van de omloop: het hoogteverschil, een paar gelijkaardige hindernissen die terugkeren. Maar voorts ligt het er veel vettiger bij dan velen dachten", aldus Vanthourenhout in Het Nieuwsblad.

Hij verklaart de omstandigheden. "Er heeft hier de voorbije weken sneeuw gelegen, het heeft hier gevroren, daardoor zit er veel water in de grond. Dat komt nu naar boven. Nog meer omdat er ook de volgende dagen nog af en toe een bui kan vallen, en het hier ’s nachts nog altijd vriest en vrij mistig is. Het gaat hier zeker niet uitdrogen. Integendeel."

PK's Van der Poel

En daar komt dus het voordeel voor Van der Poel om de hoek kijken, zo legt de Belgische keuzeheer uit. "De favorietenrol van Van der Poel wordt er niet kleiner op. In die zin had ik hier liever sneeuw en ijs gehad. Dan wordt het veel meer een kwestie van balanceren, zonder dat hij al zijn vermogen kwijt kan. Het zou een PK’s van hem wegnemen. Dat zal nu niet het geval zijn. Mathieu gaat zijn PK’s hier volledig kunnen gebruiken."

Cyclocross
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2024