Dit is hoe (Spaanse) wielrenners dopingcontroles ontlopen

Een uitgebreid onderzoek toont aan dat het voor (Spaanse) wielrenners niet zo heel ingewikkeld is om dopingcontroles te omzeilen.

Tour de France 2022 stage 1

Het aantal positieve dopingtest neemt de laatste tijd weer toe. Zo werd deze week de Nederlandse wielrenner Antwan Tolhoek (vorig jaar Lidl-Trek, nu een kleine Portugese ploeg) nog geschorst na een positieve dopingtest - al staat nog niet honderd procent vast of hij daadwerkelijk doping heeft gebruikt.

Operation Ilex

Een paar dagen eerder werd de Fransman Franck Bonnamour ook al (voorlopig) geschorst door de internationale wielerbond vanwege afwijkingen in z'n bloedpaspoort. Nogmaals: dopinggebruik van de twee staat nog niet vast - maar het is wel een teken aan de wand.

Dat is de zaak rond Miguel Angel Lopez nog veel meer. De Spaanse krant Marca kwam deze week naar buiten met de handel en wandel van de Colombiaan die we ooit Superman noemden... (hier lees je er alles over).

Zijn zaak hoort bij het zogenaamde Operation Ilex, het onderzoek van de Spaanse autoriteiten naar het dopingnetwerk rond de Spaanse arts Marcos Maynar. Marca wist beslag te leggen op meer details, onder meer hoe de renners dopingcontroles ontwijken.

Methode Armstrong

Ze lijken daarbij te werk te gaan zoals Lance Armstrong in zijn beste (doping)dagen. Een dopingdeskundige die niet bij naam genoemd wil worden in de Spaanse krant legt uit hoe het eraan toegaat. Dit is specifiek een methode die Spaanse wielrenners kunnen gebruiken omdat zij vanwege privacywetgeving niet tussen 23.00 uur en 6.00 uur 's ochtends en in het weekend getest mogen worden.

"Er zijn studies waarin staat hoe lang een middel in het lichaam blijft. Dat betekent bijvoorbeeld dat dokter een middel kan voorschrijven om 23.01 uur, zodat er om 06.00 uur geen sporen meer terug te vinden zijn in het lichaam”

Het artikel van Marca wijst nog op andere problemen, die niet alleen gelden voor Spaanse tests. Zo moeten tests binnen 48 uur na afname afgeleverd worden voor analyse, maar dat levert in de praktijk het probleem op dat er op vrijdag en in het weekend geen tests gedaan kunnen worden, omdat het lab dan niet open is.

Dat betekent dus dat in Europa na donderdagmiddag geen tests meer worden afgenomen. Voor andere continenten zijn de problemen nog veel groter, want daar zijn maar heel weinig gecertificeerde labs.

Nieuws
  • Photo: Szymon Gruchalski/Cor Vos © 2022