Dat wielrenners met name in de wintermaanden ook wel van een beetje hardlopen houden, mag inmiddels als bekend worden verondersteld. Vroeger was hardlopen een doodzonde voor wielrenners, maar als zoveel 'heilige huisjes' in het wielrennen van vroeger is dat inmiddels door de wetenschap achterhaald.
Hardlopen - met mate - is prima voor wielrenners. Vooral ook om ervoor te zorgen dat de botten niet al te broos worden. Bij wielrennen hebben de benen geen contact met de grond en dat is funest voor de botten.
Tot zover de gezondheidsredenen, want profwielrenners zijn natuurlijk ook hartstikke competitief ingesteld én hebben een enorme motor. Tom Dumoulin is misschien wel het bekendste voorbeeld.
De Limburger liep in 2021, toen hij nog wielrenner was dus, eens 32.38 - goed voor 3.16 per kilometer voor de hardloopkenners. Afgelopen jaar liep hij, inmiddels gestopt, een halve marathon in 1 uur en 10 minuten.
Maar Dumoulin kan wel inpakken, want hier is Bauke Mollema! De 37-jarige Groninger van Lidl-Trek fietst nog tot en met 2026 door bij zijn huidige ploeg, maar een overstap naar duatlon of triatlon zou geen gek idee zijn: Mollema rent als de wind!
Knaltijd Mollema
Dat bewees hij afgelopen weekend bij de Monaco Run in zijn huidige woonplaats. Op de 10 kilometer werd hij vierde in het overallklassement, maar op zijn Instagram grapt hij dat hij z'n eerste podium van het seizoen binnen heeft, want hij won in de masters categorie.
Hij grapt erover, maar Mollema liep een serieus snelle tijd. Hij was nog eens bijna een minuut sneller dan Dumoulin. Mollema realiseerde 31 minuten en 48 seconden (en waarschijnlijk nog iets sneller, want de Strava-activiteit is 8 meter meer dan 10 kilometer...). Dat betekent - hou u vast - 3.09 per kilometer.
Mollema op de fiets
Uiteraard stapt Mollema nu weer op de fiets - dat deed hij in training uiteraard ook al wel. Over een kleine twee weken maakt hij z'n seizoensdebuut in de Franse Faun-Ardèche Classic. Hij zal daarna Parijs-Nice en de Ronde van het Baskenland betwisten. Mollema rijdt ook het Ardense drieluik (Amstel, Waalse Pijl, L-B-L).
- Beeld: Instagram Bauke Mollema