Gemeente Vaals legt bom onder voortbestaan Amstel Gold Race: '20 miljoen euro economische impact in gevaar'

Vaals wil paal en perk stellen aan de vele wielrenners in de gemeente en daardoor zit de organisatie van de Amstel Gold Race in zwaar weer. Leo van Vliet en Michael Boogerd reageren.

Amstel Gold Race 2019

Het gaat misschien ver om te stellen dat de Amstel Gold Race - en de toertocht de dag voor de profkoers(en) - even Limburgs is als vlaai, en dat gebak werd onlangs Europees cultureel erfgoed, maar wij als wielerfans kunnen ons geen Limburg voorstellen zonder een Amstel in april.

Leefbaarheid en stiltegebieden

Maar de gemeente Vaals denkt daar schijnbaar anders over, want de zuidelijkste gemeente van het land legt een bommetje onder het grootste wielerevenement van Nederland. Ze hebben vooral moeite met de 15.000 toerfietsers die op zaterdag hun eigen Amstel Gold Race rijden, over verschillende afstanden.

Vaals vindt dat de leefbaarheid te veel wordt aangetast en de rust in de stiltegebieden wordt verstoord. Er is bij de organisatie van de Amstel angst dat er misschien op den duur andere gemeenten volgen, waardoor de Nederlandse klassieker kan opdoeken.

Leo van Vliet

Koersdirecteur Leo van Vliet legt aan De Telegraaf uit dat het funest zou zijn als de toertocht niet door kan gaan, ook voor de wedstrijden van de mannelijke en vrouwelijke profs op zondag.

"Sponsoren hebben zich op zondag aan de profkoersen gecommitteerd, mede omdat er op zaterdag ook een toertocht is waar 15.000 mensen aan deelnemen. Daar komen niet alleen veel inkomsten uit, maar je verdeelt ook je organisatiekosten over die twee dagen. Tevens huur je voor zowel de zaterdag als zondag vip-tenten, hekwerken, podia, rijplaten en nog heel veel andere zaken. Als de toerversie verdwijnt, valt alles in duigen."

Van Vliet nuanceert ook dat het om 15.000 fietsers zou gaan die door Vaals trekken en legt uit dat zijn organisatie er al veel aan doet om de overlast van wielrenners te beperken.

"We hebben verschillende routes en die komen niet allemaal door Vaals. Samen met de provincie Limburg werken we er al anderhalf jaar aan om fietsers veel meer uit te spreiden over de regio. Zo zijn er meer routes richting het noorden van de provincie. We willen tevens uitleggen dat het niet zozeer aan de toertochten ligt, maar aan het populairder worden van fietsen in het algemeen", zei Van Vliet in de commissievergadering van de gemeenteraad over het onderwerp.

Ondertussen is in de Limburgse toeristensector ook onvrede over het voornemen van Vaals. Ook dat snapt Van Vliet wel. "Zonder toerversie komen de wedstrijden op zondag ook in gevaar, dus geen 20 miljoen euro economische impact voor de regio en geen inkomsten voor al die vrijwilligers en verenigingen."

Michael Boogerd

VOor Michael Boogerd was het altijd een van de belangrijkste wedstrijden van het jaar. Hij won de Amstel in 1999 na een spannende sprint tegen Lance Armstrong. Net als Van Vliet zou hij het enorm zonde vinden als de gemeente Vaals z'n plannen doorzet.

"Als de Amstel Gold Race van de kalender verdwijnt, zou dat verschrikkelijk zijn voor het Nederlandse wielrennen. Dit is dé wielerkoers van ons land, ik kan me haast niet voorstellen dat die er niet meer zou zijn. Voor mij was dit altijd één van de belangrijkste wedstrijden van het jaar en die zege in 1999 is één van de mooiste overwinningen uit mijn loopbaan", zegt hij tegen De Telegraaf.

Nieuws
  • photo Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2019