Adam Yates koerste 37 (!) km met hersenschudding: 'Hij herinnert zich niets van de val'

Adam Yates is al de derde renner op korte tijd die ondanks een hersenschudding toch nog een eind verder koerste.

Adam Yates verscheen als topfavoriet aan de start in de UAE Tour, maar hij zal de rittenkoers in de woestijn niet winnen. In de eerste bergetappe kwam de Brit van UAE Team Emirates ten val en smakte hij met zijn hoofd hard op het asfalt.

Yates zette aanvankelijk zijn weg verder, maar kneep op de zware slotklim Jebel Jais toch in de remmen en gaf op. Na afloop bleek dat de 31-jarige klimmer, zichtbaar gedesoriënteerd, een hersenschudding had opgelopen. "Hij herinnert zich niets meer van de val", zei ploegmakker Jay Vine na de finish.

Mikkel Bjerg vertelt aan GCN dat Yates wat hoofdpijn had. "Matxin (de ploegleider) zei dat het zijn beslissing was of hij het rustig aan wilde doen. Het is gewoon heel belangrijk dat hij in een situatie als deze naar zichzelf luisterde en voorzichtig is. Het is maar een koers."

(Lees verder onder de beelden)

"We kwamen erachter dat hij een hersenschudding had omdat hij na de val zei dat hij oké was, maar vanuit de wagen zagen we duidelijk dat het niet goed ging", zegt CEO Mauro Gianetti. "Ze hebben hem daarom gevraagd om te stoppen met rijden, maar hij wilde terug zijn weg verder zetten. We hadden het gevoel dat hij een harde klap op zijn hoofd had gekregen. Het had gewoon geen zin om door te gaan."

Yates fietste maar liefst 37 kilometer met een hersenschudding. Vanuit de volgwagen zagen ze dat hij duidelijk symptomen van een hersenschudding vertoonde. "Yates vroeg via de radio wat er gebeurd was tijdens die val. Toen hadden we door dat het ernstig was."

Herstel

In een statement liet de ploeg weten dat de toestand van Yates stabiel. Naast de hersenschudding liep hij enkel wat oppervlakkige wonden op. Yates zal wel een tijdje buiten strijd zijn. "Hij zal tijd nodig hebben om te herstellen. Het medische team zal hem blijven monitoren, ook neurologisch."

Marijn van den Berg ligt momenteel om dezelfde reden in de lappenmand. De 24-jarige Nederlander van EF Education-EasyPost kwam ten val in de Ronde van de Algarve en ook hij zette aanvankelijk zijn weg verder. Na 10 besloot de ploeg om hem uit koers te halen, nadat hij tekenen van een hersenschudding vertoonde.

Stefan Küng liep in september vorig jaar een hersenschudding en verschillende breuken op toen hij zwaar ten val kwam op het EK tijdrijden. De Zwitserse hardrijder zette eveneens zijn weg verder en kwam met een bebloed gezicht over de finishlijn gereden.

Achtergrond
  • Foto: X/lucasaganronald