Tom Boonen: 'Generatie voor ons waren de smeerlappen, wij waren deugnieten en nu zijn het allemaal koorknaapjes'

Tom Boonen ziet ontwikkelingen in de wielerwereld die op termijn negatief kunnen uitpakken voor individuele renners.

Kristallen Fiets award show 2021

In gesprek met Bahamontes vertelt hij over hoe het er vroeger aan toeging. Een van de onderwerpen: alcohol. "Alcohol lijkt nu wel een doodzonde. Hoe Richard Plugge tekeerging toen hij de renners van Groupama-FDJ een glas bier had zien drinken tijdens de rustdag in de Tour. Hij sprak er schande van. Terwijl daar niets mis mee is. Wij dronken tijdens de Tour vaak een pint. En soms zelfs vier of meer, de avond voor een rustdag."

Het is volgens de meervoudig-winnaar van Parijs-Roubaix en Ronde van Vlaanderen een algehele ontwikkeling.

"Vandaag zijn de meeste renners heiliger dan de paus. Als ik generaties met elkaar moet vergelijken: de generatie voor ons waren de smeerlappen, wij waren de deugnieten, terwijl het nu allemaal koorknaapjes zijn."

Saaier

Boonen heeft nog regelmatig contact met mensen in de wielerwereld.

"Onlangs ben ik nog eens gaan eten met Fitte (Wilfried Peeters, red.) en Yvan Vanmol. Yvan, een mensenmens, gaf toe dat hij steeds minder graag op de koers komt, omdat het almaar saaier wordt. De huidige renners kunnen maar over twee dingen praten: kilo's en wattages."

"Ik denk dat ze moeten opletten dat ze niet te gefocust zijn op de fiets, dat ze niet te veel met oogkleppen door het leven gaan. Als je alleen de koers hebt, komen ontgoochelingen dubbel zo hard aan en op lange termijn is dat nefast."

Achtergrond
  • Photo GvG/PN/Cor Vos © 2021