Eén aanval en schluss! Vingegaard steekt erbovenuit en wint andermaal in Tirreno-Adriatico

Jonas Vingegaard heeft ook de zwaarste bergetappe in de Tirreno-Adriatico gewonnen. De eindzege kan hem amper meer ontgaan.

Tirreno-Adriatico 2024  - stage 6

Na een flinke tijd ontstond een interessante kopgroep. Daarbij zaten onder anderen Richard Carapaz, Andreas Leknessund en Ben Healy, die in aanloop naar de slotklim flink wat werk verrichtte voor zijn Ecuadoraanse kopman. Team Visma | Lease a Bike controleerde de dag, maar in de slotfase kreeg de Nederlandse ploeg steun van onder meer Ineos Grenadiers en Bahrain-Victorious.

Op de voorlaatste klim kreeg Juan Ayuso, de nummer twee van het algemeen klassement, af te rekenen met materiaalpech. Hij keerde terug in het peloton, maar ideaal was het uiteraard niet. Ondertussen werkten Leknessund en Carapaz, de twee overgebleven koplopers, vooraan goed samen. Alleen door het werk van Bahrain-Victorious nam hun voorsprong enigszins af.

1 minuut 30 seconden

De slotklim van 10,2 kilometer aan 7,9 procent was de zwaarste van de week en gezien de overmacht van Vingegaard vrijdag was er vooraf dan ook weinig hoop voor de concurrentie. Zelfs voor de koplopers, die met een voorgift van zo'n anderhalve minuut aan de berg begonnen. Op de eerste flanken van de slotklim wist Carapaz weg te rijden van Leknessund, maar er was slecht nieuws: BORA-hansgrohe verhoogde het tempo in de achtergrond.

Dat deed de Duitse ploeg met overtuiging, want het piepte en kraakte bij menig renner en er bleef nog slechts een elitegroepje over en ook Leknessund en Carapaz werden vrij snel bijgehaald. Op 6,6 kilometer van de meet waren de knechten van BORA-hansgrohe opgesoupeerd en was het aan kopman Jai Hindley zelfs.

De Australiër werd met speels gemak gevolgd door Vingegaard, terwijl ook Ayuso zijn wagonnetje wist aan te haken.  Daarna was het de beurt aan Vingegaard, die met één aanval zijn twee metgezellen uit het wiel reed en een nieuwe zege boekte. Hoewel hij flink afzag, zette hij wel de puntje op de i wat betreft het eindklassement.

Nieuws
  • Photo: Roberto Bettini/SCA/Cor Vos © 2024