Van der Poel over beste 5-minuten waarde ooit: 'Gemiddeld 553 watt op Mûr-de-Bretagne, maar Poggio was in verhouding straffer'

Mathieu van der Poel won vorig jaar op fenomenale wijze Milaan-Sanremo. Het was een van zijn beste prestaties ooit.

Milan - Sanremo 2023

In ons nieuwste magazine – de superdikke seizoengids met alle info over het wielerseizoen 2024, hierrrrr te bestellen! – staat onder andere een uitgebreid interview met Mathieu van de Poel. We gingen bij hem op bezoek in Spanje. Hij praat openhartig over bijvoorbeeld z’n wattages. Dat fragment lees je hieronder!

"Ik ga niet zeggen dat ik nog beter zal zijn in 2024, maar hetzelfde niveau halen moet sowieso lukken. Mijn lichaam kan meer trainingsuren aan en ook de Tour de France van vorig jaar neem ik mee. Ik heb deze winter weer mijn records verbroken, maar ik besef ook dat die ontwikkeling ergens zal stoppen."

Mûr-de-Bretagne

Zijn ritwinst in de Tour de France 2021 is puur qua gemiddeld wattage over vijf minuten zijn beste prestatie ooit. 553 watt gemiddeld weet hij uit zijn blote hoofd te melden. Waar Van der Poel in de cross vooral op gevoel rijdt, is ook hij heus bezig met cijfertjes.

Er moet wel een kanttekening bij het record geplaatst worden: de Mûr-de-Bretagne waar Van der Poel zijn record zette, is volgens hem een ideale klim. "Op de Poggio in Milaan-Sanremo kwam ik in de buurt", legt hij uit. "Alleen is dat een moeilijkere klim om zo’n record te zetten, omdat er allerlei bochten inzitten. In verhouding was dat wellicht een straffere prestatie dan in de Tour de France."

"Of neem het WK: de wattages die ik daar het laatste anderhalf uur reed, had ik twee jaar terug niet gehaald. Het is grappig dat juist demarrages de minste pijn doen bij me. Het is moeilijk om uit te leggen, maar op het moment dat ik ga, voel ik me ineens frisser dan ervoor. Dat moet iets van euforie en adrenaline zijn."

"Ik heb het vaker gevoeld. In koers heb ik altijd iets meer gekund. Ik kan me op trainingen pijn doen, maar in koers weet ik de pijngrens nog verder te leggen."

Magazine
  • Photo: POOL/Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2023