Column | Een dag Mathieu van der Poel zijn

Onze redacteur zou willen dat hij voor één dagje Mathieu van der Poel kon zijn en dagdroomt over hoe dat dan zou zijn.

Gent-Wevelgem 2024

Je kent het wel, die hypothetische vragen in mannenvriendengroepjes als de drank rijkelijk heeft gevloeid: 'wat zou jij doen als je een dag hele dikke tieten had?' - ik heb geen idee of vrouwen hetzelfde bespreken overigens, maar dan omtrent de pielemuis.

Filosoferen

Het wielerequivalent van die vraag is: 'wat zou je doen als je een dag de benen van Mathieu van der Poel hebt?' Helaas is de vraag hypothetisch, want wij simpele zielen zullen het nooit voelen, al is het maar omdat we het helemaal niet op kunnen brengen om zo keihard ervoor te trainen - en ja, uiteraard hebben we het talent niet.

Maar toch is het leuk om over te filosoferen, hoe het moet voelen om een dag de benen van Mathieu van der Poel te hebben, en vooruit, die Lamborghini erbij.

Matmobiel

Ja kan er de meest idiote dingen mee doen. Het eerste wat ik me kan bedenken, is een trapkar omknutselen tot de 'Matmobiel' en meedoen aan Ter Land, Ter Zee En In De Lucht. Bert Kuizenga, Ron Boszhardt of wie dat programma nu ook maar presenteert zou versteld staan. In twee seconden bij de bel? Hoe dan?! Nou, met de benen van Mathieu van der Poel.

Ik zou ook gaan fietskoerieren en mensen pakketjes bezorgen die ze nog niet eens hebben besteld. Na lang wikken en wegen bestellen ze toch maar weer een nieuw, veel te duur wielershirtje, ze zijn nog bezig met het invullen van de adresgegevens en dan... tringtring! Hoe dan?! Nou, met de benen van Mathieu van der Poel.

Klimaatprobleem oplossen

Daarna ga ik op zoek naar een circus dat ergens in het land optreedt en hun acrobaat degraderen tot een amateur. Hup, met een wheelie over z'n evenwichtskoord - en vooruit, ik zou ook voor clown spelen en Mathieus witte koersbroek dragen. Het publiek klapt de handen stuk en denkt alleen maar weer: hoe dan?! Nou, met de benen van Mathieu van der Poel.

Door naar een energiecentrale, waar ik in m'n eentje het hele klimaatprobleem oplos door in twee uurtjes het benodigde aantal watts bij elkaar te trappen waar ons land de komende vijftig jaar mee vooruit kan. Minister Rob Jetten zal zich bij het horen dat z'n baan overbodig is geworden, afvragen: hoe dan?! Nou, met de benen van Mathieu van der Poel.

Opvlammen

Maar uiteindelijk zou ik toch gewoon heel hard de Oude Kwaremont en Paterberg opvlammen. Net zolang tot ik niet meer kan. En dat is met de benen van Mathieu van der Poel heel erg lang, dus lichtjes op m'n racefiets.

Een verdwaalde Vlaming die nabij de Paterberg woont en 's avonds nog even een blokje om gaat voor het slapen, zal me voorbij zien snellen en denken: hoe dan?! Nou, met de benen van Mathieu van der Poel.

Columns
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2024