Of Wout van Aert er klaar voor is? Dit zijn de indrukwekkende cijfers van zijn hoogtestage van drie (3!) weken

Wout van Aert zat drie weken op zijn vulkaan en daar fietste hij een beetje... Poeh hé, wat een cijfers!

Wout van Aert was anders dan Mathieu van der Poel al te bewonderen in het openingsweekeinde in Vlaanderen en luisterde dat op met een zege in Kuurne-Brussel-Kuurne. Daarna sloeg hij Milaan-Sanremo over om zich optimaal voor te kunnen bereiden op de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, waar hij koste wat koste toe wil slaan.

De cijfers

Dat deed Van Aert zoals het moderne wielrennen betaamt op hoogte. Hij ging naar de vulkaan, en dan weet een wielerliefhebber waar hij de afgelopen drie weken vertoefde: El Teide, Tenerife.

Op het Canarische eiland werkte de Belg zich flink in het zweet, want vanaf 29 februari werkte hij onder andere samen met ploeggenoten Tiesj Benoot en Per Strand Hagenes 21 trainingen af, goed voor 2190 kilometer, meer dan 53.000 hoogtemeters en zo'n 75 uur op de fiets.

De langste rit stond dinsdag 12 maart op het programma. Toen zaten Van Aert en co 7 uur en 19 minuten op de fiets. In die tijd legden ze 207 kilometer af en overwonnen ze ruim 5.000 hoogtemeters. Dat is nog eens een Koninginnenrit!

Twice a day

Later in de stage werkte Van Aert nog eens trainingen van meer dan 6 uur af en soms stapte hij ook twee keer per dag op de fiets. In de ochtend meer dan 100 kilometer met de nodige hoogtemeters en dan in de namiddag nog even op de tijdritfiets voor zo'n 50 kilometer; ga er maar aanstaan!

Snel

Hard ging het soms ook, zo ontdekte de Finse wielergek in een post op Twitter. Hij zocht een bekend testsegment op in Strava en zag daar dat Van Aert op een klim van 6,74 kilometer van gemiddeld 5,5 procent net zo snel ging als gepatenteerd klimmer Miguel Angel Lopez.

Wattages deelt Van Aert niet op Strava, maar als je de andere wattages van profwielrenners ziet die veel lichter zijn dan Van Aert weet je genoeg: hij was, zoals Thijs Zonneveld het vaak zegt, aan het half-mens-half-brommeren.

Ochtendloopjes

Uiteraard deed Van Aert ook zijn ochtendloopjes. Een ervan deed hij zelfs met Fem van Empel, die ook op de Teide was om haar voorjaar voor te bereiden.

Van Aert zien we aanstaande vrijdag in de E3 Saxo Classic en dan de woensdag erop weer in Dwars Door Vlaanderen. Uiteraard staat hij op Eerste Paasdag aan de start van de Ronde van Vlaanderen en de week erop in Parijs-Roubaix. Of hij daarna ook de Amstel Gold Race zal rijden is nog ongewis.

Achtergrond
  • Beeld: Strava Wout van Aert