Ronde van Vlaanderen 2024: start, route, voorspellingen en waar te volgen 

De Ronde van Vlaanderen komt er alweer bijna aan. Op Eerste Paasdag is het zover! Hieronder vind je alle praktische informatie.

Met de Ronde van Vlaanderen 2024 in aantocht, staat de wielerwereld opnieuw klaar voor een van de meest geliefde klassiekers van het seizoen. Dit jaar belooft de koers niet alleen spektakel en spanning, maar ook enkele opmerkelijke veranderingen in de route. 

In dit artikel verkennen we alles over de Ronde van Vlaanderen 2024. We bespreken de vernieuwde start in Antwerpen en enkele belangrijke wijzigingen aan de route op weg naar de Vlaamse Ardennen. 

Bovendien werpen we een blik op de favorieten, geven we je voorspellingen en laten we je weten waar en wanneer je de actie live kunt volgen. 

Datum en waar te kijken?

De Ronde van Vlaanderen vindt plaats op 31 maart 2024. Het is vanaf 11 uur te zien bij Eurosport. Vanaf 13.30 uur is de koers ook live te volgen op NPO 1. 

Programma Antwerpen

De Elite Mannen hebben eerst een presentatie op de Grote Markt van Antwerpen, waarna de wedstrijd om de hoek begint op de Ernest Van Dijckkaai. 

  •     Ploegenvoorstelling: Grote Markt Antwerpen - 8 uur 15
  •     Start: Ernest Van Dijckkaai, ter hoogte van Steenplein in Antwerpen – 10 uur
  •     Aankomst: Minderbroedersstraat in Oudenaarde - rond 16 uur 30
  •     Afstand: 270,8 km in totaal

Programma Oudenaarde

De Elite Vrouwen beginnen niet in Antwerpen, maar in Oudenaarde. 

  •     Ploegenvoorstelling: Markt 11 uur 45
  •     Start: de Markt 13 uur 25
  •     Aankomst: Minderbroedersstraat in Oudenaarde - rond 17 uur 45

Fanzones

Er zijn dit jaar vijf fanzones voorzien. 

1.  Fanzone Koppenberg (10 uur - 19 uur) 

2.  Fanzone Oude Kwaremont (10 uur - 19 uur) 

3.  Fanzone Paterberg (10 uur - 19 uur) 

4.  Fanzone Hotond en Oude Kruisberg (10 uur - 19 uur) 

5.  Fanzone Finish Oudenaarde (13 uur - 19 uur) 

Voorspelling: wie zijn de grootste kanshebbers om de Ronde van Vlaanderen te winnen?

Als we op zoek gaan naar de grootste favorieten om de Vlaanderens Mooiste te winnen, missen we meteen een belangrijk gezicht. De Sloveen Tadej Pogacar, die in 2023 won, slaat dit jaar de Ronde van Vlaanderen over om zich te focussen op de Tour en Giro. 

De wedstrijd is in het voordeel van renners die sterk kunnen klimmen op de beruchte muren, maar tegelijk een goede sprint hebben. Vorig jaar wist tweevoudig Tour de France-winnaar Tadej Pogačar Mathieu van der Poel (die de race in 2020 en 2022 won) voorbij te steken. En tussendoor, in 2021 pakte Deense kampioen Kasper Asgreen de overwinning. Met de afwezigheid van Tadej Pogačar, is Mathieu van der Poel dus de te kloppen man, en meteen de grootste kanshebber bij goksites en online casino’s met iDEAL om voor de derde keer te winnen. 

Maar we moeten natuurlijk ook rekening houden met Mads Pedersen, die vorig jaar op de derde plek eindigde. Verder verwachten we ook een sterke prestatie van Van Aert. Maar renners als Stefan Küng, Christophe Laporte, Thomas Pidcock of Tiesj Benoot zijn misschien outsiders om de felbegeerde trofee in de wacht te slepen. Vergeet ook niet Nederlands kampioen Dylan van Baarle of Spaans kampioen Oier Lazkano, die ook dit jaar zullen strijden voor een plaats op het podium. 

Beeld: Wikimedia

Vernieuwde route

De vernieuwde route van de Ronde van Vlaanderen introduceert enkele wijzigingen met als hoofddoel de veiligheid te waarborgen, terwijl de essentie van de race behouden blijft. Uniek is dat dit jaar de mannen en de vrouwen dezelfde route zullen volgen. 

De start aan de Ernest Van Dijckkaai is hetzelfde als in 2022, toen Mathieu van der Poel zegevierde. Maar hierna zal het peloton meteen vijf kilometer door het stadscentrum van Antwerpen koersen. 

Het traject richting de Vlaamse Ardennen blijft in lijn met voorgaande edities. Maar veiligheid staat centraal in de beslissingen van koersdirecteur Scott Sunderland, wat resulteert in de keuze voor bredere wegen, om het peloton meer ruimte te bieden. Dit zal ook in grotere snelheden resulteren. 

De aanloop naar bekende hellingen zoals de Koppenberg en de Paterberg is herzien, waarbij de renners eerst de Paterberg beklimmen alvorens direct de Koppenberg te trotseren. Hierbij moeten renners niet meer een smalle bocht gebruiken, zoals vroeger. Er waren zorgen dat de weg naar de berg door een grondverzakking niet bruikbaar zou zijn, maar dit is op tijd hersteld. Dit jaar zijn de Kortekeer en Kanarieberg niet opgenomen in het parcours, maar de Kapelleberg blijft behouden. 

De finale van de race behoudt gelukkig zijn klassieke karakter met de traditionele opeenvolging van de Mariaborrestraat, Steenbeekdries en Stationsberg voordat het peloton zich richting de Taaienberg begeeft. De ontknoping vindt plaats op de legendarische Oude Kwaremont en Paterberg, met de finish zoals gebruikelijk gelegen op de Minderbroedersstraat in Oudenaarde, 13 kilometer verderop.