Tom Boonen: 'Ik reed op één seizoen het palmares van Mathieu van der Poel bij elkaar'

Tom Boonen had graag tegen de huidige generatie renners gekoerst en het liefst in het shirt van Visma - Lease a Bike.

Kristallen Fiets award show 2021

Het is inmiddels zeven jaar geleden dat Tom Boonen een punt zette achter zijn indrukwekkende carrière. De Vlaamse wielerlegende geldt als één van de beste klassieke renners van zijn generatie en boekte maar liefst 122 profoverwinningen.

In een interview met José De Cauwer in Het Nieuwsblad liet Boonen zijn licht schijnen over de huidige generatie. Hij vertelde onder meer dat de attractieve manier van koersen hem wel bevalt. "Ik had graag tegen de mannen van nu gereden. Van ver aanvallen, iets ‘zot’ doen, dat zou goed matchen met mijn manier van koersen."

Begeleiding

Volgens Boonen is het het 'rustgevend' om nu coureur te zijn. "Zoals ik nu ben – minder rebel en minder geneigd om tegen mensen hun kar te rijden – zou ik wel goed marcheren bij Visma-Lease a Bike. Ik denk dat ze daar de maaltijden letterlijk aan de deur komen brengen, afgestemd op de trainingen."

“Op 1 januari weten hun renners dus dat ze op 1 april op 5% vet zullen staan. Dat geeft rust. Bij mij was het nog: zelf eten plannen, zelf een kinesist regelen… Ook omdat ik te fier was om me te laten bijstaan. Nu denk ik: waarom ben ik zo stom geweest om niet in te zien dat je net beter kan worden door je te laten begeleiden.”

Qua begeleiding zat Tom Boonen bij het toenmalige Quick-Step in een 'overgangsperiode'. "De kennis was er al, maar nu kunnen ze dat maar toepassen. Bij ons was het echt nog: zestig gram suiker per uur opnemen, meer kon het lichaam niet verwerken. Ondertussen is het bijna dubbel zoveel.”

“Renners staan nu ook een heel jaar door op gewicht. Bij ons was het idee nog dat je jezelf ‘mager moest trainen’. Ik heb eigenlijk tien jaar honger gehad. Op het einde van het voorjaar was ik de magerste van de ploeg."

Afvinken

Een andere opmerkelijke evolutie is dat renners tegenwoordig een pak minder koersen rijden, om topfit te kunnen zijn op de grote afspraken. "Renners van nu koersen al bij al weinig. Terwijl ik een jaar heb gehad waarin ik voor Roubaix al 40 wedstrijddagen had. Nu is dat een seizoen.”

Boonen ziet renners ook veel meer koersen 'afvinken'. "Dat valt wel op. Om het cru te stellen: de palmaressen van nu, zo veel staat daar niet op. Zelfs niet bij een kampioen als Mathieu van der Poel. Ik reed dat op één seizoen bij elkaar.

Pers & sociale media

“Wat ook anders is nu: de sfeer tussen renners onderling en tussen renners en pers is zoveel amicaler geworden. Dat is een soort camaraderie die vroeger niet bestond. Als ik een voorjaar een keer geen twee klassiekers won, zoals in 2010 tegen Cancellara, werd ik compleet afgebroken.”

Een fenomeen waar de generatie van Boonen gelukkig nog niet mee geconfronteerd werd, is sociale media. "De commentaar van Jan en alleman kwam nog niet tot bij mij. Nu wel en daar moet je als renner ook mee om kunnen."

"Maar of wielrenner zijn nu mentaal zoveel zwaarder is? Ik kon 110 procent gefocust zijn in het voorjaar, maar op het moment van het BK of de Tour kon het koersleven mij ook een beetje te veel worden. Mathieu wint het WK cyclocross en gaat nadien een week skiën. Zo was ik ook."

Achtergrond
  • Photo GvG/PN/Cor Vos © 2021