Matteo Jorgenson verrast met zege in ontsierde Dwars door Vlaanderen

Uitbundig vieren deed de Amerikaan niet, want zijn ploegmakker Wout van Aert is na een val afgevoerd naar het ziekenhuis.

Dwars door Vlaanderen 2024 men

De laatste generale repetitie voor de Ronde werd op zo'n 70 kilometer van de streep ontsierd door een zware valpartij met vreselijke gevolgen. Een omvangrijke groep renners met onder meer topfavorieten Wout van Aert, Jasper Stuyven, Biniam Girmay en Mads Pedersen, ging hard onderuit in de gevaarlijke afdaling van de Kanarieberg.

De schade was groot. Wout van Aert greep naar het sleutelbeen en was zwaar gehavend aan de schouder. Hij werd net als Stuyven afgevoerd naar het ziekenhuis. Ook Mads Pedersen en Biniam Girmay verlieten de koers. Pedersen lijkt niet veel schade te hebben opgelopen.

Na de opschudding ging een uitgedund peloton met Benoot, Jorgenson, Küng, Tarling, Bettiol, Valgren, Grondin, Abrahamsen en Vercouillie op zoek naar de vroege vluchters. Op 37 kilometer van de streep was de samensmelting een feit.

Finale

Küng besloot even later om eens stevig aan de boom te schudden. Enkel Bettiol, Tarling, Jorgenson, Benoot, De Bondt en Abrahamsen hadden het overleefd. Bettiol moest op 19 kilometer van de streep afhaken nadat genekt werd door krampen.

In de finale trokken Jorgenson, Benoot én Küng om de haverklap ten aanval, maar geen van hen slaagde erin om weg te knallen. Op 7 kilometer van de streep sloeg Jorgenson met een nieuwe aanval dan toch een kloof. De Amerikaan hield vol en bolde solo over de streep. Abrahamsen klopte Küng in de strijd om plek twee.

Nieuws
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2024