Adrie van der Poel verwacht 'vieze kasseistroken': 'Zondag zal heel veel concentratie vragen'

Adrie van der Poel heeft in zijn zoon de topfavoriet voor Roubaix. Hij waarschuwt voor verraderlijke omstandigheden zondag.

World Championships Cyclocross in Hoogerheide 23 mixed relay

Adrie van der Poel won in 1986 met de Ronde van Vlaanderen en in 1988 met Luik-Bastenaken-Luik twee monumenten. Roubaix wist hij nooit te winnen, maar toch rijdt Van der Poel sr. zelf graag over de kasseien in Noord-Frankrijk.

Nattigheid uit de bermen

Ook nu is hij er weer te vinden en verkende hij de boel al. Met het wat vreemde weer van nu - de afgelopen tijd veel regen, maar vandaag juist heel warm - maakt het verraderlijk, denkt de vader van topfavoriet Mathieu van der Poel.

"Dan kan het warm zijn zaterdag en dan droogt het een beetje op, maar dat droogt niet helemaal uit hè. Vanaf donderdag is er verkend met fietsen en auto’s, zaterdag is de vrouwenkoers en zondag zijn er eerst nog een junioren- en beloftenwedstrijd voor de profs uit. Alle troep en nattigheid uit de bermen, krijg je dan op het parcours. Reken er dan maar op dat die stenen niet proper liggen en voor het grootste gedeelte ook gewoon nat", zegt hij tegen Wielerflits.

Van der Poel gaat ook in op het verschil tussen rijden op droge en op natte kasseien. Dat is namelijk een wereld van verschil, weet hij.

"Bij droog weer kun je op de stroken aan een kant van de weg rijden. Maar als ze nat liggen, dan moet je bovenop de rug van de weg rijden – in het midden, dus. Je moet echt constant druk houden, je mag geen foutjes maken. Anders glijd je naar rechts of links en dan moet je van je remmen afblijven, want anders slip je zo weg op die keien. Zondag zal heel veel concentratie vragen."

Favorieten naast Mathieu

Adrie wijst naast de topfavoriet ook nog een keur aan andere renners die naast zijn zoon kans maken op de felbegeerde Kassei in Roubaix.

"Jasper Philipsen natuurlijk, Mads Pedersen, Jonathan Milan, John Degenkolb doet als alles meezit ook gewoon mee om de zege, Joshua Tarling, als ‘em rijdt ook die Laurence Pithie, ik denk dat Oliver Naesen heel ver komt. In Vlaanderen is het vaak hollen en stilstaan, Roubaix is heel specifiek."

"QuickStep kan er ook zo ineens staan met Tim Merlier, Kasper Asgreen en Yves Lampaert. En iemand als Edoardo Affini moet dit ook echt kunnen. Het is gewoon keihard stampen en dat is een beer van een vent. Dat zou ik graag eens zien. Maar onthoud wel: dit is geen gemakkelijke koers, hè", besluit de vader van.

Achtergrond
  • Photo: Anton Vos/Cor Vos © 2023