Bauke Mollema over veiligheidskwestie: 'Ik keek naar een andere oudere renner en we dachten: wat gebeurt hier?'

Bauke Mollema rijdt al wat jaartjes in het peloton en heeft de snelheden in die tijd zienderogen zien toenemen.

Itzulia Basque Country - stage 6

In gesprek met In het Wiel gaat hij in op de veiligsheidskwestie in het peloton. "Het gedrag van de renners zelf zie ik ook als groot probleem. Renners willen tegenwoordig altijd opschuiven. Zeker voor afdalingen. Vroeger was het een herstelmoment en kon je even bijkomen. Zelfs als renners op plek tien zitten op de top, willen ze nog opschuiven."

Mollema zegt dat het een van de redenen was van de zware val in Baskenland, omdat Mikel Landa in de afdaling Lidl-Trek nog passeerde. "Ga gewoon achter ons zitten, want wij gaan echt geen gekke dingen doen in de afdaling. Neem gewoon je plek in, maar hij passeerde nog. Renners maken ook zoveel stress voor niks."

Elkaar opjutten

Mollema beaamt dat je soms wel moet meedoen. "Vorige week in Baskenland was er een dag die in een sprint eindigde. Op zestig of zeventig kilometer van de meet was er ineens stress in het peloton. Terwijl het een snelweg omhoog was, maar er kwam een afdaling aan. Helemaal niet zo bijzonder, maar omdat het een afdaling was, wilde iedereen van voren zitten. We gingen vijf minuten volle bak."

"Ik keek naast me en zag een andere oudere renner, Taaramae, en we keken elkaar aan en dachten: wat gebeurt hier? Het sloeg nergens op, want het was nog zo ver te gaan. In de afdaling gingen ze volle bak en ik zat op plek 120. Ik moest echt even goed aanzetten voordat ik weer in het bolletje zat, maar voor hetzelfde geld word je daar gelost."

Terwijl het totaal onnodig was om stress te maken. "Zeker omdat de laatste tien kilometer wind tegen was, waardoor je in principe in laatste wiel kon gaan zitten. Iedereen wil van voren zitten, omdat ze bang zijn om een extra inspanning te doen. Dat komt ook weer omdat ze weten dat iemand hard naar beneden zal rijden. Zo jut je elkaar natuurlijk op. Het is ook een van de redenen dat de snelheden gemiddeld zoveel hoger liggen dan vroeger."

Nieuws
  • Photo: Miguel Ena//SCA/Cor Vos © 2024