Amy Pieters sleept SD Worx-Protime voor de rechter

Het kamp van Amy Pieters is ervan overtuigd dat ze bij SD Worx-Protime een dienstverband voor onbepaalde tijd heeft.

Amy PIeters

Amy Pieters kwam eind 2021 tijdens een trainingskamp met de nationale ploeg in Spanje bijzonder hard ten val. De 32-jarige Nederlandse liep een zwaar hersenletsel op en ontwaakte pas een half jaar na haar ongeval uit coma.

Intussen is Pieters weer thuis. Ze kan zelfstandig lopen, maar praten lukt nog steeds niet en ze kan ook niet zelfstandig functioneren. In de week verblijft ze in een revalidiecentrum en in het weekend is ze bij haar ouders.

Pieters stond bij SD Worx-Protime onder contract tot eind 2022. Per 1 januari 2023 kwam er dan ook een einde aan haar dienstverband, waardoor ze geen inkomen meer ontvangt. Het kamp van Pieters is het daar niet mee eens en trekt naar de rechter.

Contract onbepaalde duur

Via een procedure bij de kantonrechter wil zij bevestigd zien dat haar overeenkomst met SD Worx geldt als een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. In dat geval moet de ploeg haar een loon blijven betalen.

Uit een tussenvonnis blijkt dat de de ploeg vindt dat deze materie niet bij de Nederlandse rechter thuishoort maar bij de arbitragecommissie van de internationale wielrenbond UCI aangekaart moet worden. Ze werden door de rechter in het ongelijk gesteld. Over de grond van de zaak moet nog geoordeeld worden.

Enkel uitzondering voor voetbal

Volgens haar advocaat moet SD Worx-Protime Pieters een salaris blijven betalen. "Ik snap dat dat schuurt, maar dat is nou eenmaal zoals het in de wet is geregeld. Na drie opeenvolgende contracten volgt een contract voor onbepaalde tijd. Alleen voor het betaalde voetbal is een uitzondering gemaakt in de wet."

Nieuws
  • Cor Vos