Lefevere deelt sappige anekdote over startgeld Evenepoel in Giro: 'Ik vond het stank voor dank' 

Het is een publiek geheim dat de Giro-organisatie flinke sommen startgeld betaalt. Lefevere vertelt erover, en hoe het vorig jaar tot een dispuut leidde met Remco Evenepoel in de hoofdrol. 

patrick lefevere met hoed

Lance Armstrong deed het al eens uit de doeken: volgens hem start Tadej Pogacar vandaag vooral in de Giro om een flinke som startgeld op te strijken. Giro-organisator RCS probeert met een flinke som geld ieder jaar wel een grote of enkele grote namen aan de start te krijgen.

Ruzie over startgeld Evenepoel

In zijn wekelijkse column voor de Vlaamse krant Het Nieuwsblad doet SEO van Soudal Quick-Step Patrick Lefevere op kostelijke wijze uit de doeken hoe dat eraan toegaat, en dat het ook een reden voor conflict kan zijn.

Vorig jaar streek hij voor Remco Evenepoel startgeld op, maar de Belg moest in het roze opgeven na de tweede tijdrit omdat er Covid bij hem was geconstateerd (en Evenepoel daar ook ziek van was; hij reed in die tweede tijdrit een stuk minder).

"Zoals bekend: de organisatie heeft het ons toen – terecht – erg kwalijk genomen dat wij hen niet persoonlijk hadden laten weten dat Remco niet verder kon. Dat was heel emotioneel en heel Italiaans allemaal. Volgens RCS-topman Mauro Vegni was de roze trui vertrokken als un ladro nella notte, een dief in de nacht."

Doordat Evenepoel de Giro niet uitreed, vond de organisatie dat ze een deel van het startgeld terug moesten krijgen. "Ik vond dat larie want het woord startgeld zegt het zelf: geld om te starten. Ik wil daar ook niet te cynisch over zijn, maar niemand kan beweren dat Remco in de Giro zijn rol als uithangbord niet heeft gespeeld, met promofilmpjes en interviews vooraf en tijdens. In de openingstijdrit was hij gewoon sensationeel goed."

"Ik vond het stank voor dank om dan te beknibbelen op de prijs bij een gedwongen forfait. Het is niet dat Remco zomaar uit de koers is gestapt."

Extra renner

Het startgeld dat hij voor Evenepoel kreeg was geen astronomisch bedrag, betoogt Lefevere - al zal dat bij Pogacar misschien anders zijn. Lefevere is open als altijd en vertelt hoe de vork een beetje in de steel zit.

"Startgelden zijn geen gigantische bedragen, maar ik zal geen geheim verklappen als ik zeg dat in een wielerploeg alle beetjes helpen. Om een orde van grootte te geven: het startgeld van Remco in de Giro – in de praktijk een som voor een pakketje RCS-koersen – kan ervoor zorgen dat we net wel budget hebben voor een extra renner", besluit Lefevere.