Thijs Zonneveld doet beklag over slechte organisatie Gravel World Series Aken: 'De ambulances reden af en aan'

Thijs Zonneveld reed gisteren in en rond Aken een gravelwedstrijd. Hij zag zelden zo'n slechte organisatie en doet z'n verhaal. 

thijs zonneveld

Thijs Zonneveld is journalist, maar fietst zelf ook nog op hoog (semiprof)niveau bij BEAT Cycling. Hij rijdt een paar wegwedstrijden voor die ploeg, maar focust zich er vooral op het steeds groter wordende gravelcircuit. Z'n grote doel in het eerste deel van de zomer is de grote Amerikaanse wedstrijd Unbound in juni, maar hij pikt ook een deel van de UCI Gravel World Series-wedstrijden mee.

Niet of nauwelijks uitgepeild

Dat zijn de wedstrijden die de UCI twee jaar geleden in het leven riep. Over de hele wereld worden gravelwedstrijden georganiseerd waarin je kwalificatie kunt afdwingen voor het WK eind oktober.

In Nederland werd recent in Valkenburg zo'n UCI World Gravel Series-wedstrijd afgewerkt en staat in juli in Noord-Drenthe nog de Gravel One Fifty op het programma, maar zondag stond de 3Rides Gravel Race in Aken op het programma.

Die Duitse stad ligt vlakbij Nederland en dus reisden er ook een hoop Nederlanders af naar onze Oosterburen om mee te doen aan het evenement. Onder hen dus ook Thijs Zonneveld. Hij trof rondom Aken een dramatisch georganiseerde wedstrijd aan, zo schreef hij op z'n Instagram.

"Zelden zo’n slecht georganiseerde koers gereden als vandaag bij de UCI Wereldbeker Gravel in Aken. Niet of nauwelijks uitgepijld, afgezet en beveiligd. Overal geparkeerde en rijdende auto’s en tractoren op het parcours, wandelaars die nergens van wisten, mensen met kinderwagens en baby’s", doet Zonneveld z'n verhaal.

Op z'n Instagram plaatste hij ook een foto (swipe naar rechts hieronder) waarop is te zien dat er een ambulance haaks op de weg staat - de foto is gemaakt door Jan Bakelants.

Filmpje met auto op parkoers

In de stories van z'n Instagram plaatste Zonneveld ook nog een filmpje van een auto op het parkoers waar alle deelnemers omheen moesten slalommen. En volgens de AD-journalist was dat dus geen uitzondering op de regel.

Beeld: Instagram Thijs Zonneveld

Nooit vergeven

Dit alles deed Zonneveld besluiten om na de eerste ronde over het parkoers af te stappen. Hij wilde de risico's niet nemen met het oog op Unbound begin juni en ook - of vooral - om een ander aan te rijden.

"Na de eerste ronde afgestapt omdat ik het mezelf niet vergeef als ik mijn trip naar Amerika hypothekeer om hier tiende of vijftiende te worden, en al helemaal niet als ik een kind zou aanrijden. Ambulances reden af en aan, heel veel valpartijen en bijna-crashes. Dit nooit meer. Shame on you 3Rides Aken!", besluit hij.

In de reacties op Instagram krijgt Zonneveld veel bijval en worden nog veel meer verhalen over de slecht georganiseerde gravelkoers gepost. YouTuber en gravelprof Douwe Doorduin schrijft bijvoorbeeld: "1000 procent eens. Totale aanfluiting!"