Lucinda Brand is mens, bekommert zich om teamgenote Balsamo en... krijgt straf van UCI

Lucinda Brand kon in de Ronde van Burgos niet op clementie van de UCI rekenen nadat ze haar menselijke instinct volgde. 

lucinda brand kijkt bedroefd

De eerste etappe van de Ronde van Burgos werd gisteren in de laatste hectometers opgeschrikt door een zware valpartij. De Italiaanse Sofia Bertizzolo (UAE Team ADQ) viel en nam in haar val landgenote Elisa Balsamo mee de dranghekken in (hier kun je beelden van de val zien).

Menselijke instinct

Balsamo lag er niet goed bij; de renster van Lidl-Trek bleek naderhand haar neus gebroken te hebben en een herschudding opgelopen te hebben; ze moest met een draagbaar worden afgevoerd.

Ploeggenote Lucinda Brand zag de val gebeuren en stopte om te kijken hoe het ging met de sprintster. Ze deed kortom wat ieder mens in deze situatie zou moeten doen. Maar de UCI denkt daar toch anders over, want de internationale wielerbond kreeg het niet over haar hart om Brand gewoon de tijd te geven van de winnares, zoals alle andere betrokkenen bij de val.

Strict genomen zal de UCI hier best mee in z'n recht staan, maar in feite bestraffen ze Lucinda Brand voor een daad van medemenselijkheid. Dat schrijft ze zelf ook op haar Twitter. "Ik volgde m'n menselijke instinct en niet m'n race-insticnt. Ik zou het zo weer doen, maar het goede doen kost me nu drie minuten met de finishlijn in zicht."

Etappewinst

Omdat ook Lorena Wiebes, voor Balsamo op papier de snelste sprintster van het pak, werd opgehouden door de valpartij kon de Finse Lotta Henttala van EF Education-Canondale naar de zege sprinten. Carina Schrempf werd tweede en Wiebes kon wel beslag leggen op de derde plek.

In Burgos staan nog drie etappes op het programma. Vandaag ligt de finish op een muurtje van zo'n 2,5 kilometer a 6,5 procent. Demi Vollering lijkt de gedoodverfde favoriete voor de eindzege in de rittenkoers. Ze kan uit eigen land onder andere op concurrentie rekenen van Shirin van Anrooij (Lidl-Trek).