Nathan Van Hooydonck vloekend op Engelse tv met mooi 'plasverhaal' Pogacar

Nathan van Hooydonck was op de Engelse tv als Giro-analist. Hij vertelde een mooie anekdote over Tadej Pogacar, maar gebruikte wel wat woorden die ze liever niet horen in Engeland...

nathan van hooydonck met microfoon

Nathan Van Hooydonck moest noodgedwongen stoppen met wielrennen nadat er een hartprobleem bij hem werd geconstateerd na een verkeersongeluk. De inmiddels oud-renner van Visma | Lease a Bike vervult nog wel eens een taakje bij die ploeg - zo zagen we hem laatst eens bidons aangeven.

Pispauze terwijl Van Hooydonck afziet

Maar hij is ook vooral actief als analist. Van Hooydonck kan goed praten en heeft natuurlijk gezien zijn recente ervaring nog een zeer actuele blik op de koers. Dat blijkt ook wel uit het verhaal dat hij vertelde bij de Engelstalige Eurosport.

Van Hooydonck was te gast bij The Breakaway, het programma van Orla Chennaoui, de Britse presentatrice die vanwege de liefde ook deels in Nederland woont. Huisnalist Adam Blythe zit deze week op de motor in de Giro en dus mag de Belg hem nu vervangen.

Dat doet hij met verve. Hij vertelt een mooi verhaal uit de koers die de suprematie van Tadej Pogacar goed aangeven. "In een rit in Tirreno-Adriatico was zijn ploeg tempo aan het maken en ik zat af te zien in het wiel, toen Pogacar stopte om te pissen."

"Ik keek naar hem en was verbaasd dat hij even stopte, maar hij was in geen tijd terug vooraan. Zonder enige moeite. En toen hoorde ik hem zeggen tegen zijn ploegmaats: ‘Pfoe, achteraan zijn ze aan het afzien, hoor!’. Ik keek naar hem en dacht: jij weet gewoon niet hoe fucking sterk je bent."

Het filmpje

Hieronder kun je het Van Hooydonck zelf horen zeggen. Extra grappig, want zoals je leest gebruikt Van Hooydonck de woorden pissen ('take a piss') en fucking. In het puriteinse Groot-Brittannië mag je dat niet zeggen op tv. Als Chennaoui hem dat vertelt is Van Hooydoncks reactie de kers op de taart: "O, shit..."

Vandaag kan Van Hooydonck zijn deskundigheid loslaten op een mooie heuvelrit waarin er ongetwijfeld een vluchtgroep mag wegrijden en voor de zege kan strijden. Morgen wacht er nog een heel zware rit waarin het peloton twee keer de befaamde Monte Grappa moet beklimmen. Zondag is het rondjes rijden door Rome met een sprint als besluit.