Alexander Kristoff is er al 37, maar winnen lukt hem nog steeds. HIj schreef deze maand de Elfstedenronde op zijn naam en twee later was het opnieuw prijs in de Antwerp Epic. Toppers Als De Lie en Birmay moesten hun meerdere erkennen in de sterke Noor van Uno-X Mobility.
Zijn geheime wapen is alvast geen hoogtestage. Sterker nog, Kristoff is nog nooit op hoogtestage geweest! In het peloton is het tegenwoordig bijna een vanzelfsprekendheid dat je één of meerdere keren per jaar een kale berg op en af rijdt, maar voor de Europese kampioen van 2017 hoeft het allemaal niet. Hij heeft er zijn redenen voor.
"Als je tweemaal per jaar drie weken op een berg zit, dan kan je al bijna niet meer aan tachtig wedstrijddagen geraken", zegt hij in een interview met Het Nieuwsblad. "Plus, ik hou ervan om te koersen.”
"Zie wat Van Aert dit seizoen is overkomen. Best mogelijk dat die na zijn hoogtestage in zijn beste vorm ooit zat. Maar wat ben je daarmee als je vervolgens valt en weken buiten strijd bent? Als ik straks in de eerste Tourrit val en moet opgeven, heb ik toch al twee zeges binnen."
Kristoff zou ook zijn gezin te veel missen. "Hoogtestages vragen veel tijd. Ik heb vier kinderen. Ik rij in april en mei mijn wedstrijden in de weekends in België, maar in de week ga ik gewoon naar huis, train in Noorwegen en zie mijn kinderen alle dagen. Ook niet onbelangrijk."
Nut hoogtestage
Tot slot gelooft Kristoff ook niet echt in het nu van hoogtestages voor klassieke renners en sprinters. "Ik vraag mij soms af of het niet te belangrijk wordt gemaakt. Akkoord, als je een klassementsrenner bent die in de bergen moet standhouden, dan is zo’n hoogtestage zeker noodzakelijk. Voor een klassiek renner ligt dat al enigszins anders."
"Zeker voor een sprinter heb ik er mijn twijfels bij. Daar spelen zoveel andere factoren. Dan mag je nog van stage terugkeren en de sterkste zijn, als je niet goed gepositioneerd zit, ga je toch niet winnen, hoor. En dat gevoel, dat ritme, die timing daar kan je op een hoogtestage allemaal niet aan werken."
Niet enkel zijn collega's in het peloton gaan nu en dan eens op hoogte trainen. Tegenwoordig zit het ook al ingebakken bij de jeugd. "Vandaag zijn ze junior en trainen ze al als een prof. Ze gaan zelfs op hoogtestage. Toen ik junior was ging ik nog elk weekend op stap. Voor je carrière is het eerste wellicht het beste. Maar ik heb tenminste nog een normale jeugd gekend."
Van der Poel & Van Aert
Trainen op zeeniveau heeft hem alvast geen windeieren gelegd. Kristof boekte al 90 (!) profzeges. Uitschieters op zijn palmares zijn de Ronde van Vlaanderen, Milaan-San Remo, vier Touretappes en een Europese titel. "Ik merk dat ik trager ben dan in mijn beste dagen. En mijn waarden zijn niet slecht, maar mijn piekwaarden zijn ooit echt wel hoger geweest."
De grote kleppers kloppen zit er dus niet meer in. "Van der Poel kan ongelooflijke dingen doen. Dingen die ik inderdaad nooit iemand anders heb zien doen. Maar een maand later kan hij ook helemaal nergens staan. Dan is Van Aert veel regelmatiger in zijn prestaties", aldus Alexander Kristoff.
- Cor Vos