Renaat Schotte zag dat Pogacar Giro won in 'recuperatiestand': 'Zo blijft er meer over voor de maand juli'

Renaat Schotte was de hele maand in Italië en analyseert de Giro van Tadej Pogacar.  

renaat schotte

Sporza doet al een poosje geen live verslag meer van de Giro omdat ze niet beschikken over de uitzendrechten - die zijn in Nederland exclusief voor Eurosport en in België zond VTM een paar ritten uit. Maar verslaggever Renaat Schotte, groot liefhebber van de Giro, reist toch nog ieder jaar af naar de laars voor de Vlaamse omroep.

Pogacar in andere categorie

Hij zag dit jaar een zeer dominante Tadej Pogacar. De Sloveense kannibaal won zes ritten en had in Rome een voorsprong van bijna tien minuten op nummer twee Daniel Felipe Martinez. Geraint Thomas werd derde.

Schotte wil niks afdoen aan de suprematie van Pogacar, maar stelt wel dat de concurrentie niet je van het was in Italië. "Die was wat ze was. Je zit met een leeftijdsverschil, derde Geraint Thomas is 38 geworden. Voor Daniel Felipe Martinez is het dan weer een fantastische prestatie om tweede te worden in de Giro."

Sommige mensen verweten Martinez en vooral Thomas aanvalslust. Schotte is het daarmee niet eens. "Ze zijn niet van het kaliber van Vingegaard, Evenepoel of Roglic. Ik zou het omdraaien en zeggen dat Pogacar gewoon te sterk was en in een andere categorie rijdt. Het is een kwestie van intelligentie. Elke renner weet wat hij kan en niet kan. Ik zou de concurrentie dus zeker geen gebrek aan initiatief of aanvalslust verwijten."

95 procent

Door het gebrek aan concurrentie kon Pogacar het 'rustig aan doen'. Dat staat tussen aanhalingstekens, want ook Pogi zal best even bij moeten komen van de drie weken op de fiets door Italië, maar Schotte zag ook dat het er niet op leek dat de Sloveen all out moest gaan om zijn voorsprong bij elkaar te rijden.

"Je zag bijvoorbeeld op de Monte Grappa dat hij niet aan 100 procent heeft moeten rijden. Hij kan zo'n etappe afwerken aan 95 procent en die procentjes zorgen ervoor dat hij minder moet recupereren. Zo blijft er meer over voor de cruciale maand juli."

"Het ontbreekt ons de informatie van binnenuit. Maar ik heb de indruk dat hij niet gewoekerd heeft met zijn krachten. Daarvoor waren de verschillen op de andere mannen op het podium te groot."