Ooggetuigenverslag Niki Terpstra van ongeluk Ivar Slik: 'Z'n lichaam vloog door de lucht' 

Niki Terpstra was erbij toen gravelmaatje Ivar Slik in Amerika zwaargewond in het ziekenhuis belandde na een aanrijding. Hij vertelt hoe het gebeurde. 

niki terpstra en rob van gameren

Een rondje klotenieuws uit Amerika, zo noemde Thijs Zonneveld het in een gezamenlijk statement met Jasper Ockeloen en Niki Terpstra op Instagram. Hun vierde gravelmaat, Ivar Slik, met wie ze in Amerika op stap waren voor de lange gravelwedstrijd Unbound (320 kilometer) van aanstaande zaterdag, werd aangereden en moest bewusteloos worden afgevoerd naar het ziekenhuis.

Frontaal op bezorgtruck

Inmiddels gaat het naar omstandigheden goed met Slik en doet Niki Terpstra in zijn podcast Speed on Wheels met Rob van Gameren uit de doeken hoe het ongeluk gebeurde. De Noord-Hollander vertelt dat hij een trainingsrit had uitgetekend van zo'n vier a vijf uur en het noodlot na twee uur toesloeg.

"We hadden een lichte afdaling. Ivar en Jasper reden voorop, Thijs en ik zaten erachter. Na drie, vier kilometer over een gravelweg hadden we een blinde knik naar links. Uit het niets komt er een bezorgtruck de hoek om. Eén à twee seconden later was er een keiharde klap. Ivar rijdt frontaal op die auto. Hij kwam met zijn stuur in de gril en koplamp, zijn schouder raakte de motorkap en zijn gezicht de voorruit. Zijn lichaam vloog door de lucht en schampte de truck."

Helikopter en stille rit

Daarna was er uiteraard grote paniek bij het trio en de bestuurde van de truck. "Hij was bewusteloos. Gelukkig ademde hij nog wel, maar zijn gezicht was flink geraakt en bebloed. We riepen naar de chauffeur dat hij 911 moest bellen, maar we wisten dat er in die vallei geen bereik was."

Zonneveld, Terpstra en de chauffeur bleven bij Slik om eerste hulp te verlenen en Ockeloen fietste naar de dichtstbijzijnde plek met bereik. Uiteindelijk moest Slik met een helikopter worden opgehaald en naar het ziekenhuis worden gebracht. Zonneveld, Ockeloen en Terpstra moesten hun maatje alleen laten. Ze fietsten de kortste weg terug naar hun huisje.

"Het was een stille rit. We hadden geen idee hoe het ervoor stond." Eenmaal thuis bezochten ze hem direct in het ziekenhuis. Daar kregen ze goed nieuws.

"Het viel relatief mee. Hij heef zijn neus gebroken en er zit door de klap een scheurtje achterin zijn schedel. Daar heeft hij veel last van. Zijn gezicht is helemaal gehavend. De grootste zorg was het hersenletsel . Maar hij was er wel redelijk bij. We waren superblij dat hij gewoon wakker was. We hebben gisteren te horen gekregen dat ze ervan overtuigd zijn dat hij honderd procent gaat herstellen."