Rune Herregodts ziet zijn tijd standhouden vanuit kappersstoel; Belg verslaat Tim van Dijke in tijdrit ZLM Tour

De openingstijdrit in de ZLM Tour liep uit op een tweestrijd tussen Herregodts en Van Dijke, waarbij de Belg aan het langste eind trok.

Rune Herregodts tijdrit

De enige meerdaagse rittenkoers van Nederland werd dit jaar niet afgetrapt met een proloog, maar met een heuse tijdrit. Het traject in en rond Westkapelle was een kleine 15 kilometer lang en werd in de vooravond verreden.

Vanwege het late tijdstip stonden de meeste sprinters al vroeg op het startblok. Hun ploegen proberen hen hiermee zo lang mogelijk rust te gunnen met het oog op de volgende etappe. Hierdoor duurde het lang voordat er een serieuze richttijd werd neergezet en was het wachten totdat Rune Herregodts aan zijn chronorace zou beginnen. De Belg van Intermarché klokte 17:16 en legde het traject af in een gemiddelde van 51 kilometer per uur.

Omdat hij op dat moment de snelste was, mocht de 25-jarige Herregodts in spanning de rest van de tijdrit afwachten. Dit gebeurde niet in een gebruikelijke 'hotseat', maar in een kappersstoel, georganiseerd door koerssponsor Alpecin. Hierin werd de tijdritspecialist voorzien van een nieuwe coupe en zag hij de concurrentie zich stukbijten op zijn tijd.

Het was wachten op favoriet Tim van Dijke, die met rugnummer 1 als laatste van het startblok rolde. De 24-jarige kopman van Visma | LAB gooide zich volledig in de strijd, maar kwam uiteindelijk 12 tellen tekort en eindigde als tweede.

De Rus Gleb Syritsa rondde de rit tegen de klok als derde af en is daarmee de bestgeklasseerde sprinter. De renner van Astana gaf 18 seconden toe op Herregodts.

Vervolg van de ZLM Tour

Morgen gaat de vijfdaagse rittenkoers door het zuiden van Nederland verder met een etappe in Zeeland, met passages over de Oosterscheldekering en de Zeelandbrug, waarbij de wind vrij spel heeft. Later in de week volgen nog drie vlakke etappes.

Hoewel Rune Herregodts in pole position staat, is zijn eindzege allerminst zeker. In de waaierrit van donderdag kan er nog heel veel gebeuren. Bovendien liggen er nog tal van bonificatieseconden voor het oprapen. Lees hier meer over het parkoers en de belangrijkste deelnemers.

Nieuws
  • Cor Vos