Een feest voor sprinters in Nederland! Dit zijn de etappes en de grootste namen in de ZLM Tour

Een tijdrit en vier vlakke ritten. Dat staat er op het menu van de ZLM Tour, dat meerdere mooie namen op de startlijst heeft staan. 

Olav Kooij juicht

Terwijl de meeste aandacht deze week uitgaat naar het Critérium du Dauphiné, start vandaag de enige Nederlandse meerdaagse profkoers. Van woensdag 5 juni tot en met zondag 9 juni vormen Zeeland, Brabant en Limburg het strijdtoneel voor in de ZLM Tour (2.1), waarin vooral sprinters en tijdrijders aan hun trekken komen.

Bron: ZLM Tour

De ZLM Tour wordt woensdag om 17:45 uur afgetrapt met een individuele tijdrit van 14,7 kilometer in en rond Westkappelle. Dit is dan meteen de belangrijkste dag voor het algemeen klassement, want hier kunnen de tijdrijders het verschil maken ten opzichte van de sprinters.

Op dag twee trekt het peloton door Zeeland heen en wordt zowel de Oosterscheldekering als de Zeelandbrug aangedaan. In deze rit tussen Middelburg en Wissenkerke krijgt de wind vrijspel en is de kans op waaiers groot.

Etappe drie voert de renners van Schijndel naar Buchten, voor een traject zonder noemenswaardige hindernissen. Ook etappes vier en vijf zijn volledig vlak. Op zaterdag koersen de renners in en rond Roosendaal, terwijl het Brabantse Oosterhout op zondag het strijdtoneel van de slotrit is.

Belangrijkste deelnemers

Vorig jaar ging Olav Kooij er met de eindzege vandoor in de ZLM Tour. De Nederlandse topsprinter is er dit jaar helaas niet bij, maar de organisatie kan wel op andere mooie namen uit het sprintersgilde rekenen.

Zo lijkt Gerben Thijssen (Intermarché) de snelste man op de startlijst, maar klinken er ook de namen Casper van Uden (Team dsm), Max Kanter (Astana), Enrico Zanoncello (VF Bardiani), David Dekker (Arkéa), Maurice Ballerstedt (Alpecin), Giovanni Lonardi (Team Polti), en Sasha Weemaes (Bingoal WB). Daarnaast moet met dit vlakke parkoers ook Jakub Mareczko (Corratec) zich als een vis in het water voelen.

Veel van deze sprinters zullen zich ook mengen in de strijd om de eindzege, evenals enkele sterke tijdrijders. Daarvoor komen vooral mannen als Tim van Dijke (Visma | LAB) en Rune Herregodts (Intermarché) voor in aanmerking.