Casper van Uden poeft weg van de rest en wint met overmacht massasprint in ZLM Tour

De Nederlandse sprinter van Team dsm-firmenich PostNL was heer en meester in de massasprint.

Casper van Uden wint en juicht

Op dag twee van de ZLM Tour stond een vlakke Zeeuwse rit op het programma. De rit ging van Middelburg naar Wissenkerke over een parkoers van 193,8 kilometer, waarbij zowel de Oosterscheldekering als de Zeelandbrug werden aangedaan.

Vanuit de start passeerde het peloton het monument van Wouter Weylandt op de Dam in Middelburg, de plek waar hij in 2010 zijn Giro-rit won. Hierna was het woord aan de renners en werd er gevochten om een plekje in de vroege vlucht.

Uiteindelijk kregen we een kopgroep van vier met de Belg Victor Vercouillie (Flanders - Baloise) en de Nederlanders Elmar Abma (VolkerWessels), Jelte Krijnsen (Parkhotel Valkenburg) en Guillaume Visser (Diftar). De vier kregen een maximale voorsprong van zo'n vier minuten.

Tegenaanval

Het waaierspektakel bleef uit in Zeeland, maar net na de passage over de Zeelandbrug was het toch onrustig in het peloton. De Italiaan Samuele Zoccarato (Bardiani) en de Nederlanders Max Kroonen (VolkerWessels) en Bram Dissel (BEAT) maakten zich los en sloten even later aan bij de vroege vluchters.

Ondanks de schermutselingen behielden Intermarché, Visma | LAB en Team dsm de controle in het peloton, zo leek het. Op het lokale circuit rond Wissenkerke ging het tempo de hoogte in. Vooral rondom de kasseistrook werd telkens flink doorgetrokken, al zorgde dit niet voor verschillen.

Kopgroep strijdend ten onder

Ondertussen bleef de voorsprong van de zeven leiders heel lang op een halve minuut steken. De kopgroep bleef erin geloven en het peloton had alle moeite om het gat te dichten.

Op initiatief van Intermarché - Wanty leek het gat te worden gedicht, maar na de passage van de laatste kasseistrook op drie kilometer van de finish, viel het stil in het peloton. Dit was het sein voor vroege vluchters Krijnsen en Visser om door te trekken. De twee stranden echter onder de boog van de laatste kilometer, waarna het alsnog een sprint werd.

Met overmacht

In de ontregelde sprint zette Casper van Uden als eerste aan. En hoe! De 22-jarige Nederlander van Team dsm-firmenich PostNL poefte weg van iedereen en behaalde met overmacht zijn derde zege van het seizoen. De Rus Gleb Syritsa wist op enkele milimeters Gerben Thijssen, die lang ingesloten zat, te kloppen voor plek twee.

Ondanks dat Astana-kopman Syritsa bonificatieseconden bijeensprokkelde, blijft Rune Herregodts de klassementsleider. Morgen gaat de Nederlandse vijfdaagse verder met een vlakke rit van het Brabantse Schijndel naar het Limburgse Buchten. Op zaterdag en zondag staan etappes in Roosendaal en Oosterhout op het programma.

Nieuws
  • Cor Vos