Richard Plugge kritisch voor organisatie Dauphiné na massale valpartij

Plugge is kritisch voor de organisatie, maar niet iedereen is het met hem eens.

Dauphiné

De vijfde etappe in de Dauphiné is geneutraliseerd, en later geannuleerd, na een massale valpartij in de afdaling van het laatste klimmetje. Zowat het hele peloton gleed aan hoge snelheid onderuit op het spekgladde wegdek.

De grootste slachtoffers zijn Dylan van Baarle en Steven Kruijswijk. De twee Nederlanders van Visma - Lease a Bike werden per ambulance naar het ziekenhuis gevoerd. Ook Remco Evenepoel en Primoz Roglic lagen op de grond, maar zij konden hun weg gelukkig vervolgen en liepen geen ernstige blessures op.

Het spekgladde wegdek is duidelijk de boosdoener, want een andere aanleiding was er niet. Renners kwamen zelfs ook op meerdere plaatsen tegelijk ten val. Richard Plugge, de CEO van de ploeg waar de hardste klappen vielen, wijst met zijn vinger naar de organisatie. "Zou dit in de Formule 1 gebeuren? Of zou de organisatie op voorhand de nodige maatregelen nemen?”, klinkt het kritisch op X.

Niet iedereen is het daar mee eens. Zo is Patrick Lefevere van mening dat niemand schuld treft aan de val. Remco Evenepoel, die zelf ten val kwam, legt de schuld bij de renners. Er zou op voorhand opgeroepen zijn om het rustiger aan te doen, wat uiteindelijk niet gebeurde.

"Waarom is er zoveel druk in een afdaling? Waarom wil iedereen een snellere fiets, snellere banden met minder grip? Ik ken de antwoorden niet", reageerde de Belgische kampioen voor de camera van VTM.